Current track

Title

Artist


Welt: Τι απέγινε η υπόσχεση του Χάμπεκ για ανεξαρτησία από τη Ρωσία

Written by on 4 Ιουλίου, 2022

Ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε πρόσφατα σπουδαία πράγματα, δηλαδή ότι η Γερμανία θα εισάγει μόνο το 12% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία, αναφέρει η Welt.

Στην πραγματικότητα, το πιο πρόσφατο ποσοστό ήταν σχεδόν 28% – μια τεράστια απόκλιση.

Ο Robert Habeck είχε φανεί σαφώς αισιόδοξος στα τέλη Απριλίου: Η Γερμανία ήταν ήδη προετοιμασμένη για τη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού αργού πετρελαίου, δήλωσε τότε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας (Πράσινοι) μετά από συνάντηση με την πολωνή ομόλογό του Άννα Μόσκουα στη Βαρσοβία. “Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει γίνει διαχειρίσιμο για τη Γερμανία”, ανακοίνωσε ο Χάμπεκ. Γιατί το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στο σύνολο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας είναι πλέον μόνο δώδεκα τοις εκατό.

Ο Χάμπεκ υποσχέθηκε πολλά. Τον Μάιο, την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 27,8% του συνόλου του αργού πετρελαίου που εισήγαγε η Γερμανία. Αυτό δήλωσε το Υπουργείο Οικονομίας στην απάντησή του σε ερώτηση του αντιπροέδρου του CDU Jens Spahn, η οποία τέθηκε εκ των προτέρων στη διάθεση της Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γερμανία έχει μειώσει το μερίδιο των εισαγωγών της πρώτης ύλης από τον Μάρτιο – από σχεδόν 37% τότε – αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι είχε ανακοινώσει ο Χάμπεκ τον Απρίλιο. Κατά την άποψη του εμπειρογνώμονα του CDU σε θέματα ενέργειας Spahn, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τώρα δείχνουν ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία έχει ελάχιστα μειωθεί. “Η μείωση της εξάρτησης από το αργό πετρέλαιο στο δώδεκα τοις εκατό που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ πριν από εβδομάδες ήταν προφανώς περισσότερο μια αυθόρμητη εκτίμηση”.


Υπουργείο: Οι εισαγωγείς δήλωσαν το αντίθετο

Όταν ρωτήθηκε από την παρούσα συντακτική ομάδα πώς μπορεί να εξηγηθεί η απόκλιση μεταξύ της ανακοίνωσης του Habeck για 12% και της πραγματικής ποσόστωσης εισαγωγής, το υπουργείο του απάντησε: οι εταιρείες εισαγωγής πετρελαίου είχαν δηλώσει τότε ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα συμβόλαια με τη Ρωσία – έτσι ώστε σε περίπτωση άμεσου εμπάργκο ή διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, θα είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο από άλλες χώρες.

Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όταν ρωτήθηκε από αυτή την εφημερίδα αν ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί ενόψει της ακόμα υψηλής ποσόστωσης εισαγωγής από τον Μάιο, το υπουργείο δήλωσε: Το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

Το διυλιστήριο της PCK στο Schwedt του Όντερ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην υλοποίησή του. Ο Χάμπεκ είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι το ρωσικό πετρέλαιο παραδίδεται επί του παρόντος μόνο σε αυτό το διυλιστήριο στο Βρανδεμβούργο και ότι η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μια εναλλακτική λύση. Αυτό ήταν ένα “καθήκον για τις επόμενες ημέρες”. Το Schwedt συνδέεται με αγωγό από τη Ρωσία και ελέγχεται από τη ρωσική εταιρεία Rosneft.

Στο Schwedt, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το κλείσιμο του εκεί διυλιστηρίου και την απώλεια θέσεων εργασίας. Αρκετές εκατοντάδες πολίτες και εργαζόμενοι του διυλιστηρίου διαδήλωσαν εκεί το βράδυ της Τετάρτης για τη διατήρηση του χώρου. Ο Habeck εμφανίστηκε εκεί -με σκοπό να απαντήσει σε ερωτήσεις των διαδηλωτών- και αποδοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του.

Η δήμαρχος του Schwedt, Annekathrin Hoppe (SPD), προειδοποίησε για απώλειες θέσεων εργασίας στην περιοχή μετά το βραδινό συλλαλητήριο. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομίας είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι θα διερευνήσει εναλλακτικές οδούς εισαγωγής πετρελαίου από κοινού με την Πολωνία.

Το γεγονός ότι η αποδέσμευση από τη Ρωσία στον πετρελαϊκό τομέα προχωράει μόνο αργά αποτελεί επίσης πηγή κριτικής από τον εταίρο του συνασπισμού FDP. Ο εκπρόσωπος ενεργειακής πολιτικής της, Michael Kruse, δήλωσε ότι το ακόμα υψηλό μερίδιο εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου είναι “απολύτως μη ικανοποιητικό”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ένα εκτεταμένο εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Η Γερμανία έχει ρόλο προτύπου εδώ”, δήλωσε ο Kruse.

Το επίκεντρο πρέπει τώρα να είναι η οργάνωση εναλλακτικών πηγών αργού πετρελαίου για το διυλιστήριο στο Schwedt, είπε. “Αυτό το καλοκαίρι πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καταστήσουμε τη δομή των εισαγωγών πετρελαίου μας μόνιμα ανεξάρτητη από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Kruse. Τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα αποτελούν μια πιθανή εναλλακτική λύση για τις εισαγωγές πετρελαίου από άλλες χώρες.

Πηγή:

The post Welt: Τι απέγινε η υπόσχεση του Χάμπεκ για ανεξαρτησία από τη Ρωσία appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.