Current track

Title

Artist


To ”Brain drain” της Γερμανίας και το ”Alarmsignal” της οικονομίας

Written by on 6 Ιανουαρίου, 2025

Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosiΓράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος

Το ”προνόμιο” του ”Brain drain” δεν το κατέχει μόνο η Ελλάδα, έντονο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει και η Γερμανία. Σήμερα, όλο και περισσότεροι νέοι στην Γερμανία επιλέγουν να αναζητήσουν καριέρα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έρευνα, πολλοί φοιτητές βλέπουν καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στο εξωτερικό. Ο αριθμός των Γερμανών μεταναστών ήταν επίσης υψηλός πρόσφατα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας EY, πάνω από το 40% των φοιτητών δηλώνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους, μια αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2022.

Οι λόγοι πίσω από την τάση

Η τάση αυτή, αφορά τόσο τους άνδρες σε ποσοστό 42% όσο και γυναίκες σε ποσοστό 40% στους φοιτητές.

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη μετανάστευση είναι:

  • Υψηλότεροι μισθοί: Οι νεαροί επαγγελματίες αναζητούν καλύτερες οικονομικές απολαβές.
  • Καλύτερες προοπτικές καριέρας: Το εξωτερικό προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη που πολλές φορές δεν βρίσκονται στη Γερμανία.

Η επίδραση στην Γερμανική βιομηχανία

Η οικονομική αβεβαιότητα στη γερμανική βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμβάλλει στην αυξανόμενη τάση. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Bosch, η Schaeffler και η Volkswagen, έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις ευκαιρίες για μελλοντικούς μηχανικούς και επιστήμονες στον τομέα των υπολογιστών. Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων αναμένεται να επιδεινωθεί, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις για την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.

Το ”Alarmsignal” για τη Γερμανική οικονομία

Υπάρχει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη γραφειοκρατία, την ενέργεια, αλλά και τις μελλοντικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, που ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι Κύριες Προκλήσεις

  • Υψηλές τιμές ενέργειας: Βασικό εμπόδιο για τη βιομηχανική ανάπτυξη.
  • Αυξανόμενη γραφειοκρατία: Ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές.
  • Έλλειψη ενότητας στην κυβέρνηση: Η απουσία μιας κοινής στρατηγικής από τον συνασπισμό των φαναριών έχει επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις.
  • Μειωμένη εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων: Οι επενδυτές χρειάζονται σαφή και αξιόπιστη οικονομική πολιτική.

Με τη συρρίκνωση της οικονομίας για δύο συνεχόμενα χρόνια και προβλέψεις για ύφεση το 2025, η ανταγωνιστικότητα της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Γερμανία χρειάζεται άμεσες αλλαγές στην οικονομική της πολιτική για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Με την ανάγκη για περισσότερη ενότητα και στοχευμένες δράσεις, η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Αν και εκτίμησή μας είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί πιθανόν μετά το Πάσχα.

Μείωση του κόστους υγείας στη Γερμανία

Εξετάζεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των δαπανών υγείας στη Γερμανία, αναδεικνύοντας δύο κύρια σημεία:

Η επανεισαγωγή της ημέρας αναμονής, όπου οι εργαζόμενοι θα καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα της πρώτης ημέρας ασθένειας, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των υψηλών δαπανών που επιβαρύνουν εργοδότες και ασφαλιστικές εταιρείες.

  • Παραδείγματα από άλλες χώρες:
    • Σουηδία: Μη καταβολή μισθού την πρώτη ημέρα ασθένειας, με μείωση στο 75% για τις επόμενες 14 ημέρες.
    • Ελλάδα και Ισπανία: Οι πρώτες τρεις ημέρες ασθένειας δεν καλύπτονται μισθολογικά.

Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι είναι άρρωστοι κατά μέσο όρο 20 ημέρες ετησίως, έναντι 8 ημερών στην ΕΕ, με υψηλό κόστος για την οικονομία. Η μείωση των δαπανών στον μέσο όρο της Ε.Ε. θα εξοικονομούσε έως και 40 δισ. ευρώ ετησίως.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσε να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος του συστήματος υγείας, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταρύθμιση στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση προσδοκά στην αναβάθμιση των νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα και υψηλού επιπέδου παροχές για το μέλλον.