Current track

Title

Artist


Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό πενταετίας οι μετοχές της γερμανικής Uniper- Ζητάει κρατική διάσωση

Written by on 30 Ιουνίου, 2022

Πάνω από 20% υποχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι μετοχές της Uniper, του μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η «βουτιά» των μετοχών ήρθε μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει τα κέρδη προ τόκων και φόρων να είναι «σημαντικά χαμηλότερα» τα προηγούμενα χρόνια, καθώς λαμβάνει μόλις το 40% του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από τη ρωσική Gazprom. 

Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν έως και 23% την Πέμπτη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Οι μετοχές της μητρική της, Fortum Oyj, σηεμίωσαν επίσης πτώση 10%. 

Αφότου η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ανάγκασε την εταιρεία κοινής ωφελείας να αγοράζει καύσιμα στην αγορά spot σε υψηλότερες τιμές. «Η Uniper προμηθεύεται επί του παρόντος ποσότητες υποκατάστασης σε σημαντικά υψηλότερες τιμές», δήλωσε η εταιρεία αργά την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι εφόσον «δεν μπορεί να μετακυλίσει αυτά τα πρόσθετα κόστη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις».

Η Uniper επιβεβαίωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανή στήριξη. Πρόκειται για «μέτρα σταθεροποίησης», όπως είπε, για τη διασφάλιση της ρευστότητας, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την πιθανή αύξηση των δανείων με κρατική εγγύηση από την κρατική τράπεζα KfW ή για μια πώληση ποσοστού της στο κράτος.

Η ανακοίνωση της Uniper έρχεται μια εβδομάδα αφότου η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το δεύτερο στάδιο του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τον περιορισμό σε περίπτωση επίμονων ελλείψεων. Σε αυτή την περίπτωση, η Uniper είπε ότι υποθέτει ότι οι «τρέχουσες χρεώσεις μπορούν να μετακυλιστούν εν μέρει», κάτι που θα ανακουφίσει μερικώς την πίεση στον ισολογισμό του ομίλου, αν και δεν έχουν διασαφηνιστεί οι ακριβείς λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου. 

Το σχέδιο της Γερμανίας παραμένει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στη χώρα στο 90% έως τον Νοέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βγάλει τον χειμώνα εάν οι ρωσικές προμήθειες διακοπούν πλήρως. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι προς το παρόν γεμάτες μόνο κατά 60%  και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η προμήθεια του υπόλοιπου 30% «δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα» εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 παραμείνουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.

Το επόμενο μεγάλο τεστ είναι η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο για προγραμματισμένη συντήρηση. Η κυβέρνηση της Γερμανίας φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να μην επαναφέρει τις ροές μετά τη διακοπή.

Πηγή:

The post Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό πενταετίας οι μετοχές της γερμανικής Uniper- Ζητάει κρατική διάσωση appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.