Current track

Title

Artist


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Written by on 30 Ιανουαρίου, 2024

Γ. Κώτσηρας: Εθνικά κεφαλαιώδης, πραγματικά προοδευτική μεταρρύθμιση, η επιστολική ψήφος

«Κομβική και πραγματικά προοδευτική θεσμική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις».

Ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί πάγιο αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος υποδέχθηκε «πάρα πολύ θερμά» τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία. Η καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές είναι το «αναγκαίο, τελικό βήμα», ώστε να επιτευχθεί «πραγματική ισότητα» στη σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με το μητροπολιτικό κέντρο, σημείωσε ο Υφυπουργός και κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να την υπερψηφίσουν. «Ποια η διαφωνίας μας, ποια η διαφορά μας, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας μας, που είναι η φωνή της Ελλάδος στο εξωτερικό, οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας.

Η επιστολική ψήφος εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Απόδημο Ελληνισμό, υπογράμμισε, επιπλέον, ο Υφυπουργός και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρόσφατων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Ελλήνων του εξωτερικού και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ειδικότερα, επισήμανε τη δημιουργία ειδικής ενότητας για τους Απόδημους Έλληνες στην πύλη gov.gr, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των προξενικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της διαδικτυακής πλατφόρμας διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας staellinika.com. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο συνιστά μια «ευρύτερη, συγκροτημένη πολιτική» για τους Απόδημους.  «Η προσπάθειά μας να φέρουμε ακόμα πιο κοντά το συμπατριώτες μας με το μητροπολιτικό κέντρο δεν είναι αποσπασματική, είναι συγκροτημένη, συνεκτική και συντεταγμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας.

«Θεωρώ χρέος μας ως πολιτικό σύστημα, ως κοινοβουλευτικό σύστημα συνολικά, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους», στέλνοντας έτσι «ένα σημαντικό μήνυμα στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό»,  καθώς πρόκειται για «ένα θέμα εθνικά κεφαλαιώδες, συμβολικό και ουσιαστικό», είπε καταλήγοντας ο Υφυπουργός.

Πηγή:
Εκ μέρους του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού κ. Γιώργου Κώτσηρα