Η Τουρκία ζητά εξαίρεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Written by alexios-admin on 28 Νοεμβρίου, 2024
Γράφει ο *Αλέξιος Ντόνας.
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση εξαίρεσης από τις κυρώσεις, ώστε να συνεχιστούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Gazprombank, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, εξέφρασε ανησυχίες ότι χωρίς αυτή την εξαίρεση, η Τουρκία δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές, γεγονός που θα εμποδίσει την προμήθεια φυσικού αερίου.
Οι δηλώσεις του Μπαϊρακτάρ αναδεικνύουν την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Gazprombank. Οι κυρώσεις αυτές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς η τράπεζα διαχειρίζεται πληρωμές ενέργειας και μέχρι πρότινος είχε αποφύγει τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η πρόθεση δεν είναι να σταματήσει η ροή του αερίου, αλλά αν δεν υπάρξει εξαίρεση, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την Τουρκία», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, αναφέροντας προηγούμενες εξαιρέσεις από κυρώσεις που αφορούσαν το Ιράν ως προηγούμενο.
Η Ρωσία αποτελεί κρίσιμο προμηθευτή ενέργειας για την Τουρκία, καθώς κάλυψε περίπου το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με κανονιστικά δεδομένα.
Σε απάντηση των κυρώσεων, ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα την Τρίτη, για να διερευνήσουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμών. Οι συνομιλίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από πηγές που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ιδιωτικής φύσης των συζητήσεων.
Παρότι η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα αρνήθηκε να σχολιάσει, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ούτε η Gazprom ή το Ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας παρείχαν άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα του Bloomberg.
Οι κυρώσεις έχουν επίσης δεχθεί κριτική από την Ουγγαρία, έναν ακόμη μεγάλο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Gazprombank ενδέχεται να απειλήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Μετά από συνάντηση με τον Μπαϊρακτάρ και άλλους περιφερειακούς υπουργούς Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, ο Σιγιάρτο δήλωσε ότι οι χώρες θα βρουν λύση για να διατηρήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί ενεργό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την ειρήνη, ενώ υποστήριξε και τη συμφωνία του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Οι ενεργειακοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία επεκτείνονται πέρα από το φυσικό αέριο, περιλαμβάνοντας εισαγωγές πετρελαίου, την κατασκευή πυρηνικού σταθμού από τη Rosatom, καθώς και συζητήσεις για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο.
*Ο Αλέξιος Ντόνας είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού