Current track

Title

Artist


Γερμανία: Τα 6 πράγματα που καλείται να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση

Written by on 8 Ιανουαρίου, 2025

Φωτογραφία: Μουρτζούκος Χρήστος / e-enimerosiΓράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος

 

Τι θα αλλάξει και τι όχι μετά τις γερμανικές εκλογές;

Οικονομία, κλίμα και μετανάστευση,  Παρότι οι πολιτικοί υπόσχονται πολλά πριν από τις εκλογές, ορισμένα θέματα είναι ήδη προδιαγεγραμμένα για την επόμενη κυβέρνηση. Παρακάτω αναλύοουμε τις εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια, καθώς και τους περιορισμούς που θα αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση.

1. Κλίμα

Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να μειώσει τις εκπομπές CO2 της για να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045. Οι στόχοι αυτοί στηρίζονται σε δικαστικές αποφάσεις, ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και το Σύμφωνο του Παρισιού. Ακόμα και αν ορισμένοι πολιτικοί αντιτίθενται σε μέτρα όπως η στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οι ανεμογεννήτριες, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, η απαγόρευση νέων καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και το τέλος των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035 (πολύ φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα), αποτελούν μέρος της ατζέντας.

2. Η Πυρηνική ενέργεια

Τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας έκλεισαν το 2023. Παρόλο που ορισμένα κόμματα και πολίτες ζητούν την επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας, αυτό είναι ανέφικτο. Οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τη λειτουργία ή κατασκευή νέων αντιδραστήρων, ενώ η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πυρηνικών αντιδραστήρων παραμένει σε πειραματικό στάδιο.

3. Το κοινωνικό επίδομα (Bürgergeld) 

Παρά την κριτική από κάποιες πλευρές, το κοινωνικό επίδομα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ώστε να καλύπτει το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Η μείωση του ποσού θα ήταν παράνομη, καθώς αντίκειται στις αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί.

4. Αύξηση εισφορών 

Η γήρανση του πληθυσμού ασκεί πίεση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας. Αν και προτείνονται διάφορες μεταρρυθμίσεις, όπως η ένταξη περισσότερων επαγγελματικών ομάδων στο σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να αυξηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης γενιάς συνταξιούχων.

5. Αύξηση αμυντικών δαπανών

Το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr λήγει το 2028, και οι ετήσιες αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν έως και 75 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

6. Μετανάστευση

Με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η μετανάστευση είναι αναγκαία κατά την κυβέρνηση και τον αερχόμενο Καγκελάριο Σολτς. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 250.000 έως 400.000 μετανάστες ετησίως για να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Συμπέρασμα

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, όποια και αν είναι, θα πρέπει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες προκλήσεις που είναι εκ των πραγμάτων αναπόφευκτες. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις προεκλογικές υποσχέσεις και να κατανοήσουν τα δεδομένα και τους περιορισμούς που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτική στην χώρα.