Current track

Title

Artist


Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη στο 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» στο Καστελλόριζο

Written by on 13 Ιουλίου, 2022

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παραβρέθηκε στην έναρξη και απηύθυνε χαιρετισμό στο 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες και εκπαιδευτικούς και η φετινή διοργάνωση, με την ειδικότερη θεματική «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός», τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Καστελλόριζο, από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου 2022, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Macquarie University της Αυστραλίας και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και του Οργανισμού Φιλελλήνων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του προγράμματος, την ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, κα Νικολέττα Τσιτσανούδη–Μαλλίδη, καθώς και όλους όσους συντελούν με τις δράσεις και τον αγώνα τους, με την προσωπική τους προσπάθεια και την αγάπη τους, στη στήριξη, διάδοση και ανάδειξη της Ελληνικής Γλώσσας και ευχήθηκε στους συμμετέχοντες μια εποικοδομητική εκπαιδευτική εμπειρία. Όπως σημείωσε, «χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται εδώ, στο αγαπημένο, ακριτικό Καστελλόριζο, με τη συνάντηση καταξιωμένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα των προγόνων μας, η γλώσσα του λαού και του Έθνους μας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Έχει αδιάλειπτη ζωντανή παρουσία αιώνων. Είναι ένας οργανισμός, που ζει, εξελίσσεται, αναπτύσσεται μέσα από την κλασική Γραμματεία, τα θρησκευτικά κείμενα, την επιστημονική ορολογία, τις τοπικές διαλέκτους, τα ιδιώματα και τις ντοπιολαλιές, την προφορική παράδοση, το δημοτικό τραγούδι, την καθημερινή επικοινωνία. Τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής, αλλά και ο λεξιλογικός, ορθογραφικός και συντακτικός της πλούτος δείχνουν το υψηλό επίπεδο του ελληνικού πνεύματος. Ώστε να πλάσει λέξεις που να εκφράζουν με τόση ακρίβεια και καθαρότητα μεγάλες έννοιες και ιδέες, όλων των ειδών τα συναισθήματα, όλες τις αναζητήσεις της ανθρώπινης ψυχής. Θεμελίωσε τον σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό και όρισε τον πανανθρώπινο αξιακό κώδικα. 

Η Ελληνική Γλώσσα είναι η ταυτότητά μας, η ρίζα μας, η άυλη πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά, η περιουσία του λαού μας. Για τους Έλληνες της Διασποράς, τους Ομογενείς μας, η Ελληνική Γλώσσα και οι ντοπιολαλιές του τόπου καταγωγής τους είναι ο άρρηκτος λώρος με τη μητέρα Ελλάδα, ο ακατάλυτος δεσμός με την Πατρίδα.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, στηρίζει κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών, στη διατήρηση και ενίσχυση της ταυτότητας των Αποδήμων μας, στην ανάδειξη της Ελληνικής ως προμετωπίδας της ήπιας ισχύος της χώρας μας στο εξωτερικό και ως βασικού πλεονεκτήματος της Πολιτιστικής μας Διπλωματίας. Επειδή θέλουμε οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται να αισθάνονται κοντά στην Πατρίδα. Θέλουμε τα παιδιά τους να γνωρίζουν τις ρίζες τους και τον μοναδικό πλούτο που έχουν κληρονομήσει. Θέλουμε όσοι αγαπούν την Ελλάδα να μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας. Θέλουμε το λαμπρό φως του ελληνικού πολιτισμού να μεταλαμπαδευτεί στις γενιές που θα έρθουν. Θέλουμε η Πατρίδα μας να συνεχίσει να είναι ο φάρος των αξιών και της αγάπης για τον Άνθρωπο σε όλον τον κόσμο.

Κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό Καστελλόριζο, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, ο Γενικός Γραμματέας απέτισε φόρο τιμής στην «Κυρά της Ρω». Κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Κυβέρνησης. στον τάφο της ηρωικής Δέσποινας Αχλαδιώτη, στη νησίδα της Ρω. ¨όπως τόνισε, η μορφή της απετέλεσε και θα αποτελεί πάντα σύμβολο γενναιότητας και πατριωτισμού, παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης στη Νοτιοανατολική εσχατιά της πατρίδας μας.

Πηγή:

Υπουργείο Εξωτερικών
Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
Tel.: 2102597556

The post Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη στο 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» στο Καστελλόριζο appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.