Current track

Title

Artist


Φυσικό αέριο: Στα ύψη μετά το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Written by on 31 Μαρτίου, 2022

Οι κινήσεις από άλλες χώρες και το «παιχνίδι» του Πούτιν με τα ρούβλια που εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν, καθώς η Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιθανή διακοπή στις ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 15% αφού η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε την πρώτη φάση της στρατηγικής της, σηματοδοτώντας την πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης του εφοδιασμού, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης. Η κίνηση έρχεται καθώς η Ρωσία σκοπεύει να απαιτήσει από τους αγοραστές να πληρώσουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου της σε ρούβλια, μια απαίτηση που οι χώρες της G-7 απέρριψαν ομόφωνα.

«Υπήρξαν αρκετές δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι, εάν αυτό δεν συμβεί, οι παραδόσεις θα σταματήσουν», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Γερμανία και άλλα κράτη έσπευσαν να ανακοινώσουν νέα έργα για να φέρουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ήπειρο, ενώ οι κυβερνήσεις διεξήγαγαν συνομιλίες με τις βιομηχανίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της προσφοράς.

Η Γαλλία προετοιμάζεται επίσης για πιθανή περικοπή του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο διανομέας φυσικού αερίου αναμένει από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει ένα διάταγμα τις επόμενες ημέρες που θα περιγράφει τα σχέδια για πιθανή διανομή φυσικού αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής της GRDF SA Laurence Poirier-Dietz σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos την Τρίτη.

Η Αυστρία ακολουθεί τη Γερμανία και ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου

«Σαφώς η Μόσχα προσπαθεί να εκφοβίσει τις δυτικές κυβερνήσεις που εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια για να τις αναγκάσει να πληρώσουν σε ρούβλια και με αυτόν τον τρόπο να σπάσουν το στενό κλοιό των κυρώσεων γύρω από τη Ρωσία», δήλωσε ο Timothy Ash, αναλυτής στην BlueBay Asset Management LLP.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό φυσικό αέριο για παράδοση Μαΐου αυξήθηκε έως και 125,34 ευρώ η μεγαβατώρα, πριν κλείσει στα 119,8 ευρώ η μεγαβατώρα. Το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάιο σκαρφάλωσε έως και 9,3% στα 273 ευρώ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του, την κεντρική τράπεζα και τον κρατικό εξαγωγέα Gazprom PJSC να προετοιμάσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετάβαση στις πληρωμές σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου. «Κανείς δεν θα παρέχει αέριο δωρεάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η διαδικασία μετάβασης σε πληρωμές σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου θα πάρει χρόνο και δεν θα ξεκινήσει αμέσως αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες ο Πεσκόφ, σε μια κίνηση μερικής αναδίπλωσης.

Οι «ντρίπλες» του Πούτιν

Ο Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν ότι οι εμπειρογνώμονες και στις δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας να αλλάξει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση που εστάλη μέσω email. Κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από τη γερμανική καγκελαρία.

Ο Ρώσος ηγέτης συζήτησε επίσης την απόφαση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο ομόλογό τους Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Πούτιν ότι δεν θα ήταν δυνατό για τους αγοραστές στη Δύση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο άγνωστο αξιωματούχο.

Προς το παρόν, οι προμήθειες από την Gazprom μέσω βασικών αγωγών, που καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνεχίζονται αδιάκοπα. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές φυσικού αερίου κρατούν τους εμπόρους σε εγρήγορση.

Ο πρόσφατος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία προκάλεσε για λίγο κάποια αισιοδοξία, αν και οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Μάρτιο πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο, μειώνοντας την πίεση στις τιμές μετά τις άγριες διακυμάνσεις στις αρχές του μήνα. Αλλά η αγορά LNG είναι επίσης «εξαιρετικά σφιχτή», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της Flex LNG Ltd στο Όσλο.

Πηγή:

The post Φυσικό αέριο: Στα ύψη μετά το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.