Current track

Title

Artist


Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου – Τα προνόμια που «χάνουν»

Written by on 22 Ιανουαρίου, 2022

Εκπνέει η προθεσμία για τους πολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμη την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από 1η Φεβρουαρίου αλλάζει το πλαίσιο και εμβολιασμένοι που λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστο- 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Όσοι, όσοι δεν φροντίζουν να εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση μέχρι το πέρας στην προθεσμία που θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, χάνοντας έτσι τα προνόμια που υπάρχουν για τους εμβολιασμένους πολίτες.

«Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το επτάμηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι πιστοποιητικό που ισχύει στους μήνες, αλλά δεν μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα. ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγείς για εμβολιασμένους», έλεγε προ ημερών ο Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

«Άρα, για να πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή πρέπει να εμβολιάσει τις δύο δόσεις, θα πρέπει να κάνει την αναμνηστική δόση στους επόμενους μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου», σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Έχουμε δει με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κύριο Θεμιστοκλέους, ότι υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων που κλείνει το επτάμηνο να μπορεί από αύριο. να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση».

Οικονόμου: 870.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Γιάννης Οικονόμου, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, 870.000 πολίτες, δεν έχουν κλείσει ακόμα, παρότι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης, αριθμός πολύ μεγάλος.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί 870.000 πολίτες, εφόσον δεν σπεύδουν να κλείσουν σε ραντεβού και να εμβολιαστούν, από την 1η Φεβρουαρίου χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ποιοι θα θεωρηθούν εμβολιασμένοι μετά την 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρωθεί για τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω ασθένειας τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαιότητα πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικοί ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνητική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπώνονται από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, την οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή ο νόμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή ο εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής επιχείρησης του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, διά της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να εγκατασταθεί και με απλή επίδειξη των ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά στοιχεία, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή συσκευή του μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα προηγούμενα πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός του κράτους), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πού δεν θα έχετε πρόσβαση από 01/02 όσοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα ΚΥΑ, όσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου μέχρι τις 1 Φεβρουαρίου, δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση με PCR ή ταχεία δοκιμή

Παράλληλα, τα μέρη που θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση, με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid testeinai τα εξής:

καταστήματα λιανικού εμπορίου
ανοιχτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης
κομμωτηρίων
ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
εκπαίδευσης
υπηρεσιών παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους με συναφείς δραστηριότητες
χώρους λατρείας

Πηγή:

The post Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου – Τα προνόμια που «χάνουν» appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.


Generated by Feedzy