Current track

Title

Artist


Πιστοποιητικό εμβολιασμού – Κομισιόν: Θα ισχύουν για 9 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό

Written by on 25 Νοεμβρίου, 2021

Νέες συστάσεις για ταξίδια και μετακινήσεις στην ΕΕ – Το μήνυμα της προέδρου της Επιτροπής

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς παρουσιάζοντας την επικαιροποίηση των κανόνων για τον συντονισμό της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, οι οποίοι θεσπίστηκαν ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, στην οποία αναφέρθηκε, νωρίτερα, και η κα Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία.

🔹The #EUDCC has enabled safe travel for all, under clear rules.

▶️Today’s proposals aim to continue this, with protection of public health as our top priority.

📍Increasing vaccination uptake, boosting protection, keeping our masks on and our distances is key moving forward. https://t.co/dHh5PXL0vE

— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) November 25, 2021

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει μεγαλύτερη εστίαση σε μια προσέγγιση «βασισμένη σε άτομα» για τα ταξιδιωτικά μέτρα και μια τυπική περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού 9 μηνών από τον αρχικό εμβολιασμό.

Επισημαίνεται πως η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες.

Η Επιτροπή προβλέπει μια επιπλέον περίοδο 3 μηνών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο του ταξιδιού, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αρνούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί λιγότερο από 9 μήνες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επίσης, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη να λάβουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για εκείνες τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν πλησιάζουν το όριο των 9 μηνών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «ένα άτομο που διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ δεν πρέπει κατ’ αρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ», ωστόσο τα άτομα χωρίς Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ μπορεί να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ που πραγματοποιείται πριν ή μετά την άφιξη.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και των επιστημονικών στοιχείων, η Επιτροπή προτείνει μια νέα σύσταση που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο:

«Με βάση το κοινό μας εργαλείο, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο έχει γίνει πραγματικό πρότυπο, κινούμαστε σε μια προσέγγιση βασισμένη σε άτομα. Ο κύριος στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα αποκλίνοντα μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό ισχύει και για το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ιού».

Ο Ντ. Ρέιντερς σημείωσε επίσης ότι όσοι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης δεν θα πρέπει να στερηθούν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, γι’ αυτό και θα συνεχίσουν να υποβάλονται σε τεστ για να ταξιδέψουν. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε κάθε κράτος-μέλος το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο και εκεί οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ενδεχομένως να μην μπορούν να μετακινηθούν παντού.

Following the press conference by Commissioner @dreynders, Commissioner @YlvaJohansson provides an update on the Council recommendation on travel from outside the EU. https://t.co/vjsdr2TRNy

— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) November 25, 2021

Προς προσαρμογή του επιδημιολογικού χάρτη στα νέα δεδομένα

Εξάλλου, η Επιτροπή πρότεινε την προσαρμογή του επιδημιολογικού χάρτη της ΕΕ, ώστε να συνδιάζει περισσότερα δεδομένα – πέραν των νέων κρουσμάτων, θα περιλαμβάνει στοιχεία και για τη χορήγηση εμβολίων σε μια περιοχή.

Ο χάρτης έχει ως σκοπό την ενημέρωση, κυρίως, αλλά θα χρησιμεύει επίσης για τον συντονισμό μέτρων για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό («πράσινο») ή ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο («σκούρο κόκκινο») κυκλοφορίας του ιού. Για αυτούς τους τομείς θα ισχύουν ειδικοί κανόνες κατά παρέκκλιση από την «προσέγγιση με βάση τα άτομα».

Για ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές δεν θα πρέπει να ισχύουν περιορισμοί. Τα ταξίδια από και προς τις «σκούρες κόκκινες» περιοχές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, δεδομένου του μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων εκεί, και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμαστικό τεστ πριν αναχωρήσουν και σε καραντίνα μετά την επιστροφή.

Δείτε τον σημερινό επιδημιολογικό χάρτη του ECDC παρακάτω:

Updated 🚦 maps are online!

These maps aim to support the @EUCouncil
recommendation on travel measures in the EU during #COVID19 pandemic.

Color-blind friendly map in the next tweet.https://t.co/CcBVx6B0o5 pic.twitter.com/1SWLGuXKLf

— ECDC (@ECDC_EU) November 25, 2021

Τέλος, η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης πιθανών νέων παραλλαγών του COVID-19 ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευθεί και να λειτουργήσει περισσότερο. Θα περιλαμβάνει την κοινοποίηση από ένα κράτος-μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Πολιτικής Κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου, αναφέρει η Κομισιόν.

Για να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει τα παραπάνω να ισχύουν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Φον Ντερ Λάιεν: Οι αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τον αρχικό εμβολιασμό

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με μήνυμά της καλεί τους Ευρωπαίους, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από έξι μήνες, να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση με βάση τις συστάσεις των οργανισμών.

«Οι αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τον αρχικό εμβολιασμό», επισημαίνει.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 σώζει χιλιάδες ζωές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ένα νέο κύμα μας χτυπά και πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίων».

Η ίδια προσθέτει ότι «μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η Ευρώπη θα έχει παραδώσει 1 δισεκ. δόσεις στα κράτη μέλη. Και ένα άλλο σημαντικό νέο είναι ότι θα πρέπει να κάνετε την αναμνηστική δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Πρέπει να διατηρήσουμε την ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων».

Vaccination against COVID-19 saves thousands of lives in the European Union.

By the end of this week, Europe will have delivered 1 billion doses to EU countries.

Vaccination protects you, and the others.#SafeVaccines pic.twitter.com/TsD1XFrdNV

— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) November 25, 2021

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «οι οργανισμοί της ΕΕ συνιστούν τώρα ενισχυτικές δόσεις για όλους τους ενήλικες. Οι αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τον αρχικό εμβολιασμό. Θα αποτρέψουν πολλές νοσηλείες και θανάτους. Πρέπει να πείσουμε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

«Το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην ΕΕ δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένοι. Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι, κινδυνεύετε να έχετε σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Ο εμβολιασμός προστατεύει εσάς και τους άλλους», καταλήγει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Vaccination avoids deaths. As a new wave is hitting, we need to step up vaccination.

Let’s take booster shots 6 months after the original vaccination to keep our immunity high.

We have enough doses. End of this week we will have delivered 1 billion doses to our Member States. pic.twitter.com/HvH3HQTeFb

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 25, 2021

Πηγή:

The post Πιστοποιητικό εμβολιασμού – Κομισιόν: Θα ισχύουν για 9 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.