Ασταμάτητη είναι η κοινωνική οργή στο Ιράν καθώς οι διαδηλώσεις μπαίνουν στην 11η μέρα, από τότε που δολοφονήθηκε από την αστυνομία ηθικής η 22χρονη Μάχσα Αμινί, με το κράτος να οξύνει περαιτέρω την αιματηρή καταστολή των αντιδράσεων.
Πάνω από 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ιρανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Iran Human Rights», παρόλο που οι ιρανικές αρχές έχουν μείνει «κολλημένες» στους 41.
Την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη ζητά η Γερμανία από την ΕΕ
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ζήτησε τη Δευτέρα να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τη σκληρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της ΕΕ περαιτέρω συνέπειες (σ.σ. για το Ιράν) και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι» για την αιματηρή καταστολή και τους θανάτους, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο γερμανικό πρακτορείο DPA.
«Η προσπάθεια να καταπνιγούν ειρηνικές διαδηλώσεις με ακόμα περισσότερη θανατηφόρα βία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε. «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι μέτρο για την κατάσταση μιας κοινωνίας (…) αν οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς σε μια χώρα, κανένας δεν είναι ασφαλής».
Επιβεβαίωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο πως ο πρέσβης του Ιράν στο Βερολίνο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα χθες, η Τεχεράνη απέρριψε την ευρωπαϊκή κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις. Πρόκειται για «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και υποστήριξη των ταραχοποιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νάσερ Καναάνι.
«Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση του θανάτου της 22χρονης, αλλά οι Βρυξέλλες και δυτικές κυβερνήσεις αψηφούν το γεγονός αυτό και υποστηρίζουν τους “ταραχοποιούς” που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Ιράν», πρόσθεσε.
Σφίγγει ο κλοιός καταστολής και λογοκρισίας
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων με στόχο την επιβολή σιωπητηρίου στο εσωτερικό της χώρας.
Είκοσι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις σύμφωνα με οργανώσεις του Ιράν, που συμμετέχουν στο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την απόδοση δικαιοσύνης για την αδικοχαμένη Αμινί. Πολλοί ακτιβιστές και δικηγόροι έχουν επίσης συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του αγωνιστή για την ελευθερία του λόγου Χοσεΐν Ρονάγκι, ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο.
Οι διαδηλώτριες που κατακλύζουν τους δρόμους της ανατολικής χώρας έχουν ζητήσει επίσης μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση, καθώς και εξασφάλιση των μέσων για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, αφού η κυβέρνηση έχει διακόψει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια απομόνωσης και καταστολής των διαμαρτυρόμενων. Χαρακτηριστικά, η πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram και το WhatsApp έχει απαγορευτεί. «Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν ως τμήμα της κατασταλτικής αντιμετώπισης μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στο WhatsApp και το Instagram, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάλυψη των διαδηλώσεων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Οι διαδηλώτριες που κατακλύζουν τους δρόμους της ανατολικής χώρας έχουν ζητήσει επίσης μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση, καθώς και εξασφάλιση των μέσων για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Ο επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης εκδίδει ολοένα και πιο αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με την τιμωρία που θα επιβληθεί σε όσους διαδήλωσαν στους δρόμους ή υποστήριξαν ανοιχτά τους διαδηλωτές, ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηθούν ειδικά δικαστήρια και θα επιδειχθεί μηδενική επιείκεια σε «ηγέτες των ταραχοποιών στη δούλεψη ξένων», διαμηνύοντας ότι η αντιμετώπισή τους θα είναι παρόμοια με αυτή των βιαστών και δραστών άλλων ιδιαζόντως ειδεχθών εγκλημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιδιοκτήτης της SpaceX Έλον Μασκ, έπεισε την Παρασκευή το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο κυρώσεων εάν βοηθούσε τους Ιρανούς διαδηλωτές εισάγοντας τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου Starlink στη χώρα. Οι χρήστες του Starlink μπορούν να παρακάμψουν τα επίγεια δίκτυα επικοινωνιών μιας χώρας, παρακάμπτοντας τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
Όμως ο Μασκ εξήγησε ότι το Starlink απαιτεί την ύπαρξη επίγειου εξοπλισμού – δορυφορικό πιάτο και δέκτες- εντός της χώρας κάτι που η ιρανική κυβέρνηση είναι απίθανο να υποστηρίξει, που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο να οδηγηθεί στα διεθνή δικαστήρια από την Τεχεράνη, εάν δράσει χωρίς την έγκρισή της.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την προσπάθειά τους να βοηθήσουν όσους θέλουν να παρακάμψουν την απενεργοποίηση του Διαδικτύου στο Ιράν, λέγοντας ότι η ενέργεια που έλαβε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) την περασμένη Παρασκευή ήταν «άλλο ένα σημάδι ότι αυτή η χώρα επιδιώκει να αποδυναμώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράν».
Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά, αφού «δεν είναι δυνατόν η χώρα να συνδιαλέγεται με ένα κράτος-τρομοκράτη».
Πηγή: efsyn.gr