Current track

Title

Artist


Κοροναϊός: H Covid επιμένει, η Γερμανία ετοιμάζεται – Σχέδιο για μάσκες, αποστάσεις, όριο ατόμων

Written by on 6 Αυγούστου, 2022

Την επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, μπροστά στην «έκρηξη» των κρουσμάτων και την ανησυχία για τις διαρκείς μεταλλάξεις και την τροπή που θα λάβει η πανδημία της Covid-19 τους επόμενους μήνες, σχεδιάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Τα μέτρα, τα οποία σε καμία περίπτωση – τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προβλέψεις – δεν θα αντιστοιχούν σε lockdown, αναμένεται να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αποτελέσουν «οδηγό» και για άλλες χώρες, όπου επίσης το πρόβλημα είναι οξύ και προβληματίζει κυβερνήσεις και επιστήμονες.

Το «πακέτο» που αποφασίστηκε

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ, οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τον υπουργό Καγκελαρίας (ο πρώτος και ο τρίτος προέρχονται από το SPD και ο δεύτερος από τους Ελεύθερους Δημοκράτες) συναντήθηκαν και αποφάσισαν ένα πλαίσιο επτά σημείων με τα μέτρα που θα προετοιμαστούν και, πιθανότατα, θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το καλοκαίρι και μέχρι να τελειώσει ο επόμενος χειμώνας. Είχε προηγηθεί περίπου ένας μήνας εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και τους επιδημιολόγους.

Συγκεκριμένα, πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας τύπου FFP2 στα μέσα μεταφοράς και τα νοσοκομεία, τα κρατίδια θα μπορούν να επεκτείνουν τη χρήση της και σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Ειδικά σε σχολεία και κυρίως στις μεγαλύτερες τάξεις, θα μπορεί να επιβληθεί χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, αλλά και η συχνή διεξαγωγή τεστ.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα επιβολής αποστάσεων ασφαλείας σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπως και πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε κάθε συγκεκριμένο χώρο. Ειδικά μέτρα εξετάζονται και για τα χιονοδρομικά κέντρα, που αποτελούν ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς.

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι υποστήριξαν την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, θεωρούν ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, εντοπίζουν ένα «έλλειμμα» όσον αφορά τα μέτρα ελέγχου και προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για όσους εισέρχονται στη Γερμανία – είτε πολίτες της χώρες που επιστρέφουν από το εξωτερικό είτε τουρίστες.

«Με τα βασικά μέτρα που αποφασίστηκαν, καθώς και τις επιπλέον δυνατότητες που δίνονται στα κρατίδια, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, έχουμε και πάλι ένα καλύτερο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε στην Handelsblatt ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ.

Σημειώνεται, βεβαίως, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις επαναληπτικές δόσεις – αν και εδώ αναμένεται επανακαθορισμός των προβλεπομένων – θα απολαμβάνουν περισσότερων «προνομίων» και ελευθεριών για συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες.

Πηγή:

The post Κοροναϊός: H Covid επιμένει, η Γερμανία ετοιμάζεται – Σχέδιο για μάσκες, αποστάσεις, όριο ατόμων appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.