Current track

Title

Artist


Καλογριά Αχαΐας: Μια εξωτική απέραντη παραλία πλάι σε ένα σπάνιο δάσος

Written by on 9 Μαΐου, 2022

45 λεπτά Νοτιοδυτικά της Πάτρας η μορφολογία της Φύσης δημιουργεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές παραλίες

Η Πελοπόννησος είναι φημισμένη σε όλο τον κόσμο για τις υπέροχες και απέραντες παραλίες της. Και η Αχαΐα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων – ή 40 λεπτά με το αυτοκίνητο-νοτιοδυτικά της Πάτρας βρίσκεται μία παραλία που συνδυάζει το μέγεθος με την ομορφιά.

Η παραλία της Καλογριάς με την ατελείωτη χρυσή αμμουδιά και τα υπέροχα νερά είναι γνωστή και αγαπητή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Είναι επίσης μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε, αν ο δρόμος σας φέρει σε αυτή την πλευρά της Πελοποννήσου.

Όπως προαναφέρθηκε ήδη, η αμμουδιά είναι τεράστια. Με μήκος 9 χιλιομέτρων, η ακτή προσφέρει σε άλλα σημεία τις ανέσεις μιας οργανωμένης παραλίας, ενώ σε άλλα αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να απομονωθούν.

Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά για τα πεντακάθαρα νερά τα οποία βαθαίνουν σταδιακά, κάνοντας την Καλογριά ιδανική επιλογή (και) για οικογένειες. Τα νερά της είναι ακριβώς τόσο ελκυστικά όσο τα φαντάζεστε και ακόμα περισσότερο. Περισσότερο νόημα έχει να αναφερθούμε στο φυσικό περιβάλλον της παραλίας.

Και ειδικότερα τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους που έχει σμιλέψει ο μαΐστρος, ο δυτικός άνεμος που συχνά πνέει στο βόρειο μέρος της παραλίας. Αξίζει να ανεβείτε σε έναν από αυτούς και να θαυμάσετε τη θέα στην παραλία και το Ιόνιο Πέλαγος. Αλλά εξίσου εντυπωσιακό είναι το θέαμα και στην πλάτη της θάλασσας.

Η παραλία της Καλογριάς βρίσκεται εντός του εθνικού πάρκου υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς. Το δάσος της Στροφυλιάς, έκτασης 22.000 στρεμμάτων, είναι το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα.

Από την κορυφή του αμμόλοφου το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Διαδοχικές σειρές από δέντρα διακόπτονται από ξέφωτα, φυσικά και τεχνητά κανάλια. Μοσχοβολιστά πεύκα και κουκουναριές – τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, αφού «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά- εναλλάσσονται. Τα πεύκα, μάλιστα, προστατεύουν τις κουκουναριές, πολλές από τις οποίες έχουν ηλικία που ξεπερνά τα 200 χρόνια, από τους ισχυρούς ανέμους και το αλάτι. Άλλα είδη που φιλοξενεί το δάσος είναι η γκορτσιά, το πουρνάρι, ο φράξος και η τσικουδιά.

Η παραλία, μαζί με το δάσος, τη Λιμνοθάλασσα Προκόπου, τη Λιμνοθάλασσα Πάπα (Αράξου) , τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη λίμνη Λάμια και τα Μαύρα Βουνά συνιστούν ένα υπέροχο οικοσύστημα, το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura. Η περιοχή υπήρξε φυσικό ιχθυοτροφείο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η λίμνη Παπά πήρε το όνομα της στη βυζαντινή εποχή, όταν σύμφωνα με την παράδοση, τσιπούρες από τα νερά της λίμνης πήγαιναν ως δώρο στον Πάπα της Ρώμης. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ονοματοδοσία της λίμνης Λάμια. Σύμφωνα με τον μύθο, στα νερά της λίμνης (στην πραγματικότητα πρόκειται για έλος) εμφανίζεται κατά καιρούς κάποιο τέρας.

Αυτό που σίγουρα δεν είναι μύθος είναι πως όλο αυτό το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον έχει γίνει καταφύγιο για πολλά ζώα. Εδώ θα συναντήσει κανείς αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια. χελώνες, θαλάσσιες αλλά και της στεριάς. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ορνιθοπανίδα του τόπου, όπου μπορεί να παρατηρήσει κανείς νερόκοτες, πελαργούς, τσαλαπετεινούς γλαρόνια, χαλκότοτες και άλλα πουλιά.

H παραλία της Καλογριάς και το δάσος της Στροφυλιάς είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν χρόνο σε μέρη που συνδυάζουν τα υπέροχα νερά των ελληνικών θαλασσών με την μοναδική ποικιλία της φύσης της χώρας μας.

Πηγή:

The post Καλογριά Αχαΐας: Μια εξωτική απέραντη παραλία πλάι σε ένα σπάνιο δάσος appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.