Η ευρωπαϊκή αεροπορία προετοιμάζεται για “αναταράξεις” στα ταξίδια του Πάσχα που πλήττονται από απεργίες και ακυρώσεις, ένα κρας -τεστ της ικανότητας του κλάδου να αποτρέψει την επανάληψη του χάους της περσινής καλοκαιρινής περιόδου διακοπών.
Απεργίες ξεκίνησαν στη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών στην Ευρώπηκατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων και αρχών εναέριας κυκλοφορίας.
“Θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό”, δήλωσε ο Στίβεν Μουρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας στο Eurocontrol.
Οι λεπτομέρειες των καθυστερήσεων παραμένουν ασαφείς, αλλά οι προειδοποιήσεις δείχνουν πόσο ευάλωτη παραμένει η αεροπορία στις εξωτερικές πιέσεις, παρά τις προσπάθειες να αποφευχθεί η επανάληψη των ακυρώσεων του περασμένου έτους.
Οι αεροπορικές εταιρείες είναι απογοητευμένες από την κλιμάκωση της δράσης, αφού εργάστηκαν για μήνες για να αντιμετωπίσουν το πιεστικό πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσω καλύτερου συντονισμού και στελέχωσης για μια πιθανή επιστροφή στα επίπεδα κυκλοφορίας πριν από την πανδημία.
“Πιστεύω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να σχεδιάσουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να το μετριάσουμε. Αλλά, φυσικά, είναι πολύ δύσκολο γιατί… μερικές φορές ειδοποιείς μόνο 24 ώρες”, η easyJet είπε ο διευθύνων σύμβουλος Johan Lundgren.
Αποζημιώσεις
Όμως έχει επανέλθει η συζήτηση σχετικά με τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποζημίωση των επιβατών. Οι αεροπορικές εταιρείες λένε ότι πρέπει να πληρώσουν αποζημίωση χωρίς οι ίδιες να αποζημιωθούν για καθυστερήσεις εναέριας κυκλοφορίας.
Οι οργανώσεις καταναλωτών λένε ότι οι απεργίες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δεν είναι καινούριες και οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αντιδράσουν πιο γρήγορα και να καταβάλουν αποζημίωση.
Το ευρωπαϊκό λόμπι καταναλωτών BEUC δήλωσε ότι οι καταναλωτικές προπληρωμές για αεροπορικά εισιτήρια θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, ειδικά σε περιόδους αναστάτωσης, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες συχνά ξοδεύουν αυτά τα χρήματα γρήγορα, αφήνοντας τους καταναλωτές να αγωνίζονται για μήνες να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Το φάσμα των νέων καθυστερήσεων ήρθε καθώς η Γαλλία κατακλύζεται από τις τελευταίες σε μια σειρά διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την Πέμπτη.
Μόνο οι απεργίες της Γαλλίας έχουν προκαλέσει χιλιάδες ώρες καθυστερήσεων μέχρι στιγμής – μερικές φορές προκαλούν καθυστερήσεις 70.000 λεπτών σε μια μέρα, με βάση τα στοιχεία που κοινοποίησε ο Eurocontrol.
Εάν μια πτήση καθυστερήσει νωρίς το πρωί, υπάρχει μια σύνθετη επίδραση καθώς τα αεροπλάνα φτάνουν αργότερα και απογειώνονται αργότερα στα αεροδρόμια προορισμού τους, προκαλώντας συστημικά προβλήματα.
Από τις 13 Μαρτίου, η γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας DGAC απαιτεί σχεδόν καθημερινά από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις τους κατά 20% έως 30% σε πολλά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μεγαλύτερου κόμβου του Παρισιού Orly.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair Michael O’Leary παραπονέθηκε ότι αυτές οι απεργίες διαταράσσουν την ικανότητα των αεροπορικών εταιρειών να διέρχονται από τον γαλλικό εναέριο χώρο, όπου οι υπερπτήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ευρωπαϊκής κίνησης, σύμφωνα με τον Eurocontrol.
Απεργία προκήρυξε και το γερμανικό συνδικάτο Verdi στη Φρανκφούρτη το οποίο κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τέτοιου είδους απεργίες σε υπερπτήσεις, εισάγοντας κανόνες ελάχιστων υπηρεσιών, αν και ειδικοί του κλάδου λένε ότι οι απεργίες είναι εθνικό ζήτημα.
Οι διαταραχές συμπίπτουν με την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης. Οι αναχωρήσεις από τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο του Πάσχα αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 650% από το 2021, αν και θα παραμείνουν περίπου 13% χαμηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, με βάση τα στοιχεία του Cirium.
Ο Fabrice Criquet, γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force Ouvriere στην εταιρεία αεροδρομίων του Παρισιού ADP , δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η κατάσταση στο φυσιολογικό ήταν να αποσύρει η κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι απεργίες των εργατικών συνδικάτων από διάφορες βιομηχανίες έχουν προκαλέσει διακοπές στα ταξίδια σε όλη τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένα στελέχη του κλάδου να ζητούν μια νέα προσέγγιση στις διαμάχες για να ελαχιστοποιηθεί η συνεχιζόμενη αναταραχή.
Μόνο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, περισσότεροι από 300.000 επιβάτες δεν μπόρεσαν να πετάξουν λόγω των απεργιών.
Πηγή: fpress.gr