Current track

Title

Artist


Κάνιε Γουέστ: Η Adidas σταματάει τη συνεργασία της με τον ράπερ εξαιτίας των αντισημιτικών του δηλώσεων

Written by on 25 Οκτωβρίου, 2022

«Η Adidas δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή λόγου μίσους» αναφέρει η εταιρεία

Η Adidas αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Κάνιε Γουεστ μετά τις δηλώσεις του και τη συμπεριφορά του, που τον τελευταίο καιρό έχουν προκαλέσει τρικυμία αντιδράσεων και σχολίων στο διαδίκτυο.

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματάει «αμέσως» τη συνεργασία της με τον ράπερ, γνωστό πλέον με το όνομα Γε, έπειτα από σχόλια αντισημιτικού χαρακτήρα που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες ο αμερικανός ράπερ.

«Έπειτα από εμπεριστατωμένη εξέταση, η εταιρεία έλαβε την απόφαση να βάλει τέλος αμέσως στη σύμπραξη με τον Γε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. «Η Adidas δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή λόγου μίσους», προσθέτει.
Η πληροφορία ότι το συμβόλαιο του Γουέστ βρισκόταν «υπό εξέταση», είχε γίνει γνωστή από τις αρχές του Οκτωβρίου, ωστόσο η δημοφιλής μάρκα αθλητικών ειδών, φέρεται και επίσημα πλέον, να πήρε τη δυσμένη για τον καλλιτέχνη απόφαση.

Η Adidas θα είναι η τελευταία από μια σειρά εταιρειών που διακόπτουν τη συνεργασία τους με τον Αμερικανό ράπερ. Όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν προηγηθεί η Gap και η Balenciaga που έκοψαν κάθε συνεργασία με τον καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση της Adidas λήφθηκε έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων εντός της εταιρείας, η οποία την τελευταία δεκαετία δημιούργησε τη σειρά Yeezy, ένα brand που αντιπροσωπεύει έως και το 8% των συνολικών πωλήσεων της. Όπως ανέφερε πάντως μία πηγή στο πρακτορείο, η γερμανική εταιρεία θεωρεί ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα των εν λόγω προϊόντων της συνεργασίας και θα μπορούσε να συνεχίσει να παράγει τα μοντέλα.

Μεταξύ άλλων, ο Κάνιε Γουέστ είχε κατηγορήσει την Adidas για αντιγραφή των ιδεών του και κακοδιαχείριση της επωνυμίας, ενώ είχε χλευάσει τον απερχόμενο CEO Κάπερ Ροστρεντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την πλευρά της, η Adidas είχε αναφέρει ότι έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να επιλύσει προβλήματα με τον Κάνιε Γουέστ ιδιωτικά, αλλά απέτυχε.

Τα αντισημιτικά σχόλια του Κάνιε Γουέστ
Τα αντισημιτικά σχόλια του Κάνιε Γουέστ, είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του στο Twitter και στο Instagram, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία Meta στις 9 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του στον Πιρς Μόργκαν, ο 45χρονος ράπερ υποστήριξε αρχικά ότι δεν είναι αντισημίτης επειδή είναι και ο ίδιος Εβραίος, «όπως το αίμα του Χριστού».

Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισε να αναλύει το πώς ο εβραϊκός λαός ελέγχει όλες τις εκφάνσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Ο Γουέστ κατηγόρησε μάλιστα τους «Εβραίους σιωνιστές» για τις πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το πώς η πρώην σύζυγός του Κιμ Καρντάσιαν και ο πρώην φίλος της Πιτ Ντέιβιντσον κάνουν σεξ μπροστά σε ένα τζάκι.

«Οι Εβραίοι έχουν κάνει κτήμα τους τη φωνή των μαύρων» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Είτε είναι μέσα από εμάς, που φοράμε το πουκάμισο Ralph Lauren, είτε έχουμε έναν Εβραίο μάνατζερ, είτε έχουμε υπογράψει σε μια εβραϊκή ομάδα μπάσκετ, είτε κάνουμε μια ταινία σε μια εβραϊκή πλατφόρμα, όπως η Disney. Σέβομαι αυτό που έχει κάνει ο εβραϊκός λαός και το πώς ένωσε τους ανθρώπους του», ενώ τόνισε πως τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης τον απέκλεισαν.

Όταν ο παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν του επισήμανε ότι τα ρατσιστικά σχόλια παραμένουν ρατσιστικά είτε έχουν ως αποδέκτες Εβραίους, είτε Μαύρους, – τους δικούς του ανθρώπους, όπως είπε χαρακτηριστικά- είτε οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανθρώπων, ο ράπερ επέμεινε στους ισχυρισμούς του:

«Ναι γνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό το σχόλιο. Γι’ αυτό το έκανα. Πολεμώ τη φωτιά με τη φωτιά» είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος σε σχόλιό του ότι πρέπει να πεθάνουν οι Εβραίοι.

Πηγή: protothema.gr