Current track

Title

Artist


Ηandelsblatt: Μεταξύ Ιταλίας και πληθωρισμού-Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εβδομάδα

Written by on 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας συναλλαγών: ο Dax, για παράδειγμα, υποχώρησε στο νέο χαμηλό του έτους στις 12.181 μονάδες την Παρασκευή και τελικά βγήκε από τις συναλλαγές 2% χαμηλότερα, σημειώνει η Handelsblatt. Ορισμένοι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν ακόμη πιο καθαρά στο κόκκινο από τον κορυφαίο γερμανικό δείκτη. Και στις ΗΠΑ τα πράγματα πήραν ακόμη πιο κατηφορική πορεία – ο Dow Jones έφτασε επίσης σε νέο χαμηλό για φέτος.

Αυτοί δεν είναι καλοί οιωνοί για την εβδομάδα που ακολουθεί, η οποία είναι πιθανό να είναι δύσκολη ούτως ή άλλως. Ένας λόγος: οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. Εάν κερδίσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα ή εάν η κατάσταση είναι ασαφής, η νευρικότητα στις αγορές θα αυξηθεί.

Εκτός από τις εκλογές στην Ιταλία, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών την ερχόμενη εβδομάδα: την Πέμπτη, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και την Παρασκευή η Eurostat θα δημοσιεύσει τα αντίστοιχα στοιχεία για την ευρωζώνη. Στη Γερμανία, η Commerzbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10%ό, ενώ για την Ευρωζώνη αναμένει ένα ποσοστό κοντά σε διψήφιο ποσοστό.

Εάν ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν 7,9% στη Γερμανία και 9,1% στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο, πράγματι αυξηθεί, αυτό θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων: οι αποδόσεις θα έτειναν να αυξηθούν περαιτέρω και οι τιμές των ομολόγων θα μειώνονταν. Μόνο την Παρασκευή, η απόδοση του δεκαετούς ομοσπονδιακού ομολόγου, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο της κεφαλαιαγοράς στη ζώνη του ευρώ, είχε σκαρφαλώσει πάνω από το 2%. Στη Γερμανία, η απόδοση του διετούς ομοσπονδιακού ομολόγου διαμορφώθηκε τελευταία στο 1,9% και συνεπώς ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αξία του δεκαετούς ομολόγου.

Ωστόσο, εάν η απόδοση ενός ομολόγου με βραχυπρόθεσμη διάρκεια υπερβαίνει εκείνη ενός ομολόγου με μακροπρόθεσμη διάρκεια, οι επενδυτές προφανώς αναμένουν μια ασθενέστερη οικονομία στο μέλλον – η οποία συνήθως συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επιτόκια. Μια “αναστροφή” ερμηνεύεται επομένως συχνά ως προάγγελος ύφεσης.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές προφανώς αναμένουν ήδη ύφεση – υπήρξαν μάλιστα αρκετές ανατροπές εκεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας: Στο 4,2%, η απόδοση του διετούς ήταν υψηλότερη από την απόδοση του πενταετούς, η οποία με τη σειρά της ήταν υψηλότερη από την απόδοση του δεκαετούς. Και η τελευταία ήταν και πάλι υψηλότερη από την απόδοση του 30ετούς, η οποία έφτασε πρόσφατα το 3,6%.

Μετοχές: Συνεχίζουν να πέφτουν

Έτσι, η εβδομάδα που πέρασε κατέστησε σαφές ένα πράγμα πάνω απ’ όλα: η επίδραση της παγκόσμιας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις κεφαλαιαγορές δεν έχει σε καμία περίπτωση μειωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα εύρος 3,0-3,25. Άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν επίσης τα επιτόκια, για παράδειγμα στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία.

Το πιο σημαντικό για τις αγορές ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής: Θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός δεν τους αφήνει άλλη επιλογή παρά τον κίνδυνο ύφεσης.

Η τεχνική του διαγράμματος δείχνει επίσης ότι οι τιμές είναι πιθανό να υποστούν περαιτέρω πιέσεις: Αν κοιτάξετε τον Dax και τον ευρύτερο αμερικανικό δείκτη S&P 500 για μια περίοδο τριών μηνών, βλέπετε επί του παρόντος μια εικόνα που μοιάζει με τον περιβόητο σχηματισμό κεφαλής και ώμων, μόνο που οι ώμοι είναι πολύ επίπεδοι: αυτός ο σχηματισμός που αποτελείται από μια υψηλότερη κορυφή πλαισιωμένη από δύο μικρότερα υψώματα θεωρείται από τους τεχνικούς των διαγραμμάτων ως ένδειξη περαιτέρω πτώσης των τιμών.

Ο Salah Bouhmidi, ανώτερος εμπειρογνώμονας της αγοράς στην IG Europe GmbH, βλέπει επίσης την αποδυνάμωση του Dax και αναφέρεται στην τεχνική του διαγράμματος. Επειδή ο Dax είχε φθάσει σε χαμηλό επίπεδο για το έτος, είχαν προκληθεί νέες ώσεις πώλησης. “Από πλευράς διαγράμματος, ένας νέος στόχος τιμής στις 11.800 μονάδες έχει ενεργοποιηθεί με το νέο χαμηλό έτους”.

Η Commerzbank πιστεύει επίσης ότι οι γερμανικές μετοχές κατευθύνονται ακόμη χαμηλότερα μετά την πτώση άνω του 20% από την αρχή του έτους. Αν και βλέπει επίσης σημάδια που θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδα σε μια μελέτη. “Το γεγονός ότι η πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών αναμένει ήδη ύφεση και, ως εκ τούτου, σημαντική μείωση των προσδοκιών για τα κέρδη, μιλάει για έναν πυθμένα στα χρηματιστήρια”, γράφει ο αναλυτής της Commerzbank Αντρέας Χοτκαμπ. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία σχετικά με την πτώση των τιμών. Ωστόσο, εάν τα στοιχήματα αυτά δεν αποδώσουν και οι κερδοσκόποι επενδυτές αναγκαστούν να αγοράσουν μετοχές για να περιορίσουν τις απώλειές τους, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.

Ωστόσο, ένα “τελικό ξεπούλημα” λείπει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Commerzbank. Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει πιθανώς να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη τους. Ο Χούρκαμπ δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέχρι το επόμενο έτος – και ότι η Fed θα μπορέσει να χαλαρώσει και πάλι κάπως τη νομισματική της πολιτική.

Πηγή: capital.gr