Current track

Title

Artist


Η Γερμανία, κόντρα στην Ουάσιγκτον, «ακολουθεί» την διαδρομή του «χρυσού» προς την Κίνα

Written by on 31 Οκτωβρίου, 2022

Αναμφίβολα η Κίνα, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του Σι Ζιπίνγκ, αναδεικνύεται σε βασικό στρατηγικό «αντίπαλο» της Ουάσιγκτον. Τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και στρατιωτικό αυτή είναι πλέον η «γραμμή» στην Ουάσιγκτον.

Η απορριπτική τοποθέτηση της Κίνας απέναντι στις δυτικές κυρώσεις προς την Ρωσία, έχει διαμορφώσει πλέον ένα νέο περιβάλλον κρίσης, χωρίς επιστροφή, της πάλαι ποτέ «παγκοσμιοποίησης», σε συνδυασμό και με τις συνέπειες του κατακερματισμού των διεθνών συναλλαγών που έχει αφήσει πίσω της η πανδημία.

Η «δύση» με βασικό άξονα ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στηρίξει το πλαίσιο των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία, με δραματικές λόγω της ενεργειακής κρίσης συνέπειες στην ίδια την Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά η «ενότητα» απέναντι στην Ρωσία παραμένει ισχυρή. Όχι όμως και απέναντι στην Κίνα. Η Γερμανία εμφανίζεται τελευταία να διαφοροποιείται με ένα ολοένα και πιο ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στην «δυτική» γραμμή έναντι της Κίνας. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και με ηχηρά ονόματα.

– Η συμφωνία πώλησης του 24,9% του Λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική Cosco, παρ’ ότι σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Βερολίνου, δεν επιτρέπει στην Cosco να επηρεάζει την διοίκηση του λιμανιού ή να μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά σε επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησής του, ανοίγει ολοκληρωτικά στην Κίνα την γραμμή Σαγκάη – Αμβούργου. Μια «γραμμή» η οποία σε μέγεθος και εμπορική σημασία ξεπερνάει αυτή της Cosco στον Πειραιά.

– Η συμφωνία για την εξαγορά της βιομηχανία παραγωγής chip Dortmund Elmos από την Silex, σουηδική εταιρεία υπό κινεζικό έλεγχο έχει επίσης προκαλέσει όπως και αυτή της εξαγοράς από την Cosco στο Αμβούργο διαμαρτυρίες ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά προχωράει όπως όλα δείχνουν κανονικά…