Current track

Title

Artist


Εργοδότες και συνδικάτα στη Γερμανία ενάντια στο μποΐκοτάζ της ΕΕ στο ρωσικό αέριο

Written by on 19 Απριλίου, 2022

Στον σχηματισμό μίας πρόσκαιρης συμμαχίας προχώρησαν εργοδότες και συνδικάτα στη Γερμανία με σκοπό να αντιταχθούν στα σχέδια της ΕΕ για καθολική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τις χώρες-μέλη.

Συγκεκριμένα, το επιχείρημα της συμμαχίας είναι ότι μία τέτοια κίνηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της Γερμανίας, καθώς θα προκαλέσει το κλείσιμο εκατοντάδων εργοστασίων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Ένα γρήγορο εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε τέλμα την παραγωγή, σε διακοπές λειτουργίας ολόκληρων παραγωγικών μονάδων, περαιτέρω αποβιομηχάνιση και μακροπρόθεσμη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», δήλωσαν ο Ράινερ Ντάλγκερ, πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης BDA και ο Ράινερ Χόφμαν, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων DGB, σε κοινή δήλωση στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Μετά την απόφαση της Κομισιόν της 7ης Απριλίου να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα αρχής γενομένης τον Αύγουστο, οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε αναβάθμιση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, με το χτύπημα του συνόλου της ενεργειακής της δραστηριότητας στην ήπειρο.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται για μία απόφαση της στιγμής που μπορεί να παρθεί ελαφρά τη καρδία, αφού τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προμηθεύονται περίπου το 40% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία και περίπου το 25% του πετρελαίου τους, παραμένοντες εξαρτημένα από τη ρωσική βιομηχανία ενέργειας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή, λένε αναλυτές στον τομέα της ενέργειας, αφού και μία ενδεχόμενη μετάβαση σε άλλες ενεργειακές επιλογές όπως το υγροποιημένο αέριο, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί μέσω θάλασσας, δεν αποτελεί μία βιώσιμη επιλογή τη στιγμή που οι πηγές και η προσφορά είναι περιορισμένες εν μέσω ισχυρής ζήτησης παγκοσμίως.

Πάντως η Γερμανία, μία από τις σημαντικότερες σε ένταση και μέγεθος βιομηχανία και εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στο κλείσιμο της ενεργειακής κάνουλας με τη Ρωσίσ και είπε ότι σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως τα μέσα του 2024.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν έχει καταρτίσει ένα πρώτο πλάνο για τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους κάνοντας στροφή σε επιλογές όπως η χρήση περισσότερου φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Νορβηγίας και του Αζερμπαϊτζάν, εισαγωγή περισσότερου υγροποιημένου αερίου, η επιτάχυνση της ανάπτυξης αιολικών και ηλιακών έργων και η εντατικοποίηση των προσπαθειών δημιουργίας ενεργειακών αποθεμάτων.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke ότι «ένα άμεσο εμπάργκο φυσικού αερίου θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία».

Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μία αντίφαση κατά την αφενός οποία επιβάλλονται εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις κατά ρωσικών τραπεζών και ιδιωτών, και αφετέρου η ΕΕ συνεχίζει να δίνει περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως στη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρόλο που οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις εταιρείες που εξαρτούν την παραγωγή τους στο αέριο περιλαμβάνονται οι παραγωγοί γυαλιού, μετάλλων, κεραμικών και χημικών. Στελέχη του κλάδου λένε ότι το φυσικό αέριο θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να αντικατασταθεί σε αυτή τη φάση.

Οι αναλυτές λένε ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο θα ήταν ευκολότερο να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο, αλλά ότι ένα μποϊκοτάζ θα εξακολουθούσε να οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ενέργειας που θα έπλητταν τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ στην ΕΕ 7,5%.

Πηγή:

The post Εργοδότες και συνδικάτα στη Γερμανία ενάντια στο μποΐκοτάζ της ΕΕ στο ρωσικό αέριο appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.