Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν το Βερολίνο για περιχαράκωση με αέρα δημοσιονομικής υπεροχής.

«Μερικοί δεν συναισθάνονται το επείγον της κατάστασης και επιμένουν σε πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε μη διατηρήσιμη τροχιά» ήταν το «καρφί» του Βέλγου πρωθυπουργού Ντε Κρόος.

«Αντιμέτωποι με τόσο σοβαρούς κοινούς κινδύνους, δεν είναι δυνατόν να διαχωριζόμαστε μεταξύ μας ανάλογα με το χώρο που κάθε κράτος έχει στον προϋπολογισμό του» έγραψε ο Μάριο Ντράγκι. «Ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη άρχισε» απεφάνθη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Οι Γερμανοί κατηγορούνται όχι για τη λήψη μέτρων στήριξης των πολιτών τους, αλλά για τη γενικότερη αρνητική στάση τους με σειρά από “όχι” που εμποδίζουν τον σχεδιασμό στρατηγικών για το κοινό -όλων των κρατών μελών- καλό. «Όχι» στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, «όχι» στην κοινή έκδοση χρέους, ώστε να λάβουν περισσότερα μέτρα στήριξης και οι υπόλοιποι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγμας, είναι χαμηλές, ενώ οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις υψηλές.

Στην Ιταλία καίνε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στην Αγγλία ενισχύεται το κίνημα «δεν πληρώνω», στη Γερμανία ακόμη και πολίτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη με εισοδήματα άνω των 3.500 € δηλώνουν ότι δεν «βγαίνουν» αλλά θα… βγουν στους δρόμους.

Μόνος “σύμμαχος” προς το παρόν ο καιρός, αλλά και οι γεμάτες ευρωπαϊκές αποθήκες που  έχουν ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 169€/Mwh, στο χαμηλότερο από τις 22 Ιουλίου.

Στον αντίποδα πάντως το πετρέλαιο αρχίζει να «τσιμπάει» (+6 $ από τα 85 στα 91) από την Παρασκευή στη σκιά των ανησυχιών ενός χειμώνα ύφεσης αλλά και των σκέψεων στις τάξεις του ΟΠΕΚ -ο οποίος συνεδριάζει σήμερα- για μείωση της παραγωγής.

Με πληροφορίες από skai

Πηγή: pagenews.gr