Current track

Title

Artist


Δρομολογούνται νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά τις σφαγές στην Μπούτσα

Written by on 4 Απριλίου, 2022

Επί πλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη προς την Ουκρανία βρίσκονται καθ’ οδόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις φρικαλεότητες που αποκαλύφθηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, όπου μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί πάνω 340 σωροί, στην πλειονότητά τους αμάχων, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι πλέον απαιτούνται περισσότερες κυρώσεις, καθώς και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ο οποίος ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου. Η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων υποστήριξε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Boomberg ήδη αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν ώστε τη Ένωση να επιβάλει γρήγορα νέες κυρώσεις ως απάντηση στις πολλαπλές αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκτέλεσαν άοπλους αμάχους σε πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη οριστικοποιήσει μέτρα που εστιάζονταν κυρίως στο κλείσιμο των «παραθύρων» για την αποφυγή των κυρώσεων από τη Ρωσία, στην ενίσχυση των υφιστάμενων δράσεων – όπως έλεγχοι των εξαγωγών σε τεχνολογικά αγαθά και την πλήρη επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT – και επεκτείνοντας τη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται στις κυρώσεις.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει τώρα επιπλέον έναυσμα για την επιβολή ακόμη περισσότερων κυρώσεων, με Ουκρανούς αξιωματούχους να αναφέρουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα στις βόρειες περιοχές, σύμφωνα με διπλωμάτη που γνωρίζει τις συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο ή πότε θα εφαρμοστεί, ακόμη και αν η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει στα μέλη – κράτη μια σειρά επιπλέον μέτρων από αυτήν την εβδομάδα.

Επίσης, ένας μικρός αριθμός κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλους βασικούς κλάδους, κάτι που καθιστά εν αμφιβόλω την επικύρωση των νέων μέτρων από την ΕΕ, καθώς απαιτείται ομοφωνία.

Μακρόν: Καλεί για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι πλέον απαιτούνται περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή το ότι η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούχα.

Ο Μακρόν είπε σε δηλώσεις του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι υπάρχουν «πολύ σαφείς ενδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters. «Αυτό που συνέβη στην Μπούχα απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχεύουν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, είπε ο Μακρόν που δίνει τη δική του εκλογική μάχη αυτόν τον μήνα.

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Όχι ενεργειακό εμπάργκο στην Ρωσία

Αν και ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε να αυστηροποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με μια πέμπτη δέσμη μέτρων, για την οποία μίλησε νωρίτερα απόψε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ωστόσο απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου.

Οι νέες κυρώσεις πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, να έρθουν «γρήγορα, εντός της εβδομάδας» και θα περιλαμβάνουν «προσωπικές κυρώσεις εναντίον και άλλων ατόμων από το καθεστώς Πούτιν, ενώ θα αφορούν και τεχνικά αγαθά». Αναμένεται επίσης να εξεταστούν και ενδεχόμενες κυρώσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική αγορά, συμπλήρωσε.

«Ακολουθούμε μια στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο, αλλά όχι άμεσα (…) τα επόμενα βήματα αφορούν το πώς δεν θα εκτεθεί η ενεργειακή μας υποδομή στη ρωσική αυθαιρεσία, στα χέρια των Ρώσων ιδιοκτητών, όπως η Gazprom και η Rosneft. Πρέπει αυτό να επιλυθεί, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια εφοδιασμού – και για την Πολωνία», σημείωσε.

Μοραβιέτσκι : Η Γερμανία το βασικό εμπόδιο για αυστηρότερες κυρώσεις κατά Ρωσίας

Η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν εγείρει εμπόδια σε κάτι τέτοιο. Τα σχόλιά του έγιναν αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε χθες τις βουλευτικές εκλογές έχοντας αντιμετωπίσει κριτική για την όχι αρκετά αυστηρή στάση του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

«Πρέπει να δούμε ότι, ανεξάρτητα από το πώς προσεγγίζουμε την Ουγγαρία, είναι η τέταρτη τέτοια νίκη και πρέπει να σεβαστούμε τις δημοκρατικές εκλογές … η Γερμανία είναι αυτή που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ των κυρώσεων», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Πηγή:

The post Δρομολογούνται νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά τις σφαγές στην Μπούτσα appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.