Current track

Title

Artist


Δελτίο τύπου Απόδημου Ελληνισμού: Εκδηλώσεις Άργος Φιλέλληνες

Written by on 7 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης εξαίρει τη διαχρονική προσφορά των Φιλελλήνων και το σπουδαίο ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς σε εκδηλώσεις για τον Φιλέλληνα, James Williams, στο Αργος

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Άργους Μυκηνών, στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2022, προς τιμήν του Φιλέλληνα ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, James Williams και απηύθυνε ομιλία με κεντρικό θέμα τον Φιλελληνισμό ανά τον κόσμο, τότε και σήμερα,  καθώς και την προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς, οι οποίοι ως φορείς των ελληνικών αξιών και πανάξιοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και της κληρονομιάς μας μεριμνούν ακούραστα για την προβολή και ανάδειξη του Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και τελούσαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Γενικός Γραμματέας βραβεύτηκε από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, για τη συνολική προσφορά του προς τους Έλληνες της Διασποράς, για τη δημιουργία δεσμών με την μητέρα πατρίδα και την ενθάρρυνση του έργου τους για την προαγωγή  των ελληνικών αξιών και ιδεών του Ελληνισμού ανά τον κόσμο.

 

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη μνήμη των πεσόντων Φιλελλήνων του Απελευθερωτικού Αγώνα και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο στη Μνήμη των Αγωνιστών του 1821.

Ο Γενικός Γραμματέας στην ομιλία του, αναφερόμενος στον τιμώμενο ήρωα, James Williams σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση Φιλέλληνα. Δεν ήταν Ευρωπαίος, όπως η πλειονότητα των Φιλελλήνων, ούτε λόγιος, πλούσιος, στρατιωτικός καριέρας ή επιστήμονας. Ο Williams δεν ήταν καν ένας  ελεύθερος άνθρωπος, ήταν σκλάβος, όταν έφυγε από την πατρίδα του. Δεν ήταν ένας «ρομαντικός» που είχε εκπαιδευτεί στην αρχαιοελληνική γραμματεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο James Williams ήταν ένας Αφροαμερικανός από τη Βαλτιμόρη, δούλος σε φυτεία ζαχαροκάλαμων με δίψα για ελευθερία. Αυτή ήταν που τον έφερε στη σκλαβωμένη Ελλάδα, εκεί που οι Έλληνες αγωνίζονταν με σκοπό να αποτινάξουν τον μακραίωνο τουρκικό ζυγό, να ελευθερωθούν από τη δική τους σκλαβιά. Και ο σκοπός τους έγινε και δικός του σκοπός, επειδή η αγάπη, η δίψα και ο αγώνας για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη ζωή εν τέλει δεν γνωρίζουν εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία. Είναι αξίες οικουμενικές και πανανθρώπινες. Ο  James Williams έμαθε ελληνικά, πολέμησε με γενναιότητα και αυτοθυσία σε πολλές μάχες, μαζί με τους Έλληνες, σαν να ήταν Έλληνας. Και πέθανε στην Ελλάδα, ήρωας και ελεύθερος άνθρωπος. Τον τιμούμε με περισσή ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον Αγώνα του Έθνους μας, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης.

Στο πρόσωπό του τιμούμε και όλους εκείνους, χάρη στους οποίους οι έννοιες «Φιλέλληνας» και «Φιλελληνισμός» απέκτησαν τη σημασία και τη βαρύτητα που διατηρούν ως τις μέρες μας. Τους ήρωες που δεν γεννήθηκαν Έλληνες, αλλά δικαίωσαν τη ρήση του Ισοκράτη, «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας». Τιμούμε τους Φιλέλληνες, οι οποίοι με κίνητρο την αγάπη για την Ελλάδα και την Ελευθερία συνέβαλαν, λόγω και έργω, αλλά συχνότατα και με την ίδια τους τη ζωή, στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι στη σημερινή εποχή, ο Φιλελληνισμός ανά τον κόσμο οφείλεται εν πολλοίς και στους Έλληνες της Διασποράς, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης. Στους Ομογενείς μας, οι οποίοι, σε κάθε γωνιά της γης, ως φορείς των ελληνικών αξιών και πανάξιοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, μεριμνούν ακούραστα για την προβολή και ανάδειξη του Ελληνισμού. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως πάντα, με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο, ως διαρκής αρωγός και συμπαραστάτης, στηρίζει έμπρακτα και τιμά όχι μόνον τους Ομογενείς μας, αλλά και τους Φιλέλληνες, όλους όσοι αγαπούν και είναι φίλοι της Ελλάδας και συνεισφέρουν με το έργο τους στην προβολή της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσουλάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, τόσο για τη συνεισφορά της στο διήμερο των τιμητικών εκδηλώσεων όσο και για το συνολικό εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη θερμά τον Κώστα Ρεθυμνιωτάκη, συγγραφέα του εξαίρετου πονήματος «The fantastic voyage of James Williams», το οποίο παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις και έγινε αφορμή να γνωρίσει το ευρύ κοινό τον James Williams.

Πηγή:

Υπουργείο Εξωτερικών
Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού
& Δημόσιας Διπλωματίας
Tel.: 2102597556