Current track

Title

Artist


Γερμανικός Τύπος για την Ελισάβετ: Η αιώνια Βασίλισσα

Written by on 10 Σεπτεμβρίου, 2022

Και η Γερμανία αποχαιρετά τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμβολο σταθερότητας, συνέχειας, καθήκοντος, υπεράνω πολιτικών αψιμαχιών και ενδοοικογενειακών παθών. Αφιερώματα στον γερμανικό Τύπο.

Πρωτοσέλιδα, σχόλια, μακροσκελή ιστορικά αφιερώματα στον Τύπο, ντοκιμαντέρ και εκτενείς εκπομπές σε γερμανική τηλεόραση, έντυπα και διαδίκτυο.  Από χθες αργά το απόγευμα η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση: εννέα και πλέον γεμάτες δεκαετίες ζωής, επτά δεκαετίες βασιλείας της.

Μια συνολική αποτίμηση της συμβολής της Ελισάβετ στη βρετανική ιστορία διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: “Αν και η Ελισάβετ διόρισε συνολικά 15 πρωθυπουργούς, μεταξύ αυτών ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, και μολονότι είχε εβδομαδιαίες ακροάσεις με τους πρωθυπουργούς, επέβαλε στον εαυτό της αυστηρή πολιτική ουδετερότητα καθόλη της τη ζωή. Ωστόσο με τις κινήσεις της αλλά καιτα  ταξίδια της, συνέβαλε πολύ στη σύσφιξη των σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις πρώην αποικίες της Κοινοπολιτείας και τη γειτονική Ιρλανδία. Αν και η οικογένειά της συγκλονίστηκε από σκάνδαλα, η Ελισάβετ θεωρήθηκε από τους περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία και στον κόσμο ως παράδειγμα καθήκοντος, αξιοπρέπειας και ευπρέπειας”.

Στωική προσήλωση στα θεσμικά καθήκοντα

“Η μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία επιβίωσε χάρη στην στωική εκπλήρωση των καθηκόντων της. Ήταν αξιόπιστη. Πρωθυπουργοί ήρθαν κι έφυγαν (…) Η Ελισάβετ παρέμενε εκεί. Διάβαζε τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αποδέχτηκε παραιτήσεις. Απένειμε τίτλους ευγενείας σε πλούσιους και διάσημους. Παρηγόρησε φτωχούς και άσημους. Οι περισσότεροι Βρετανοί που ζουν σήμερα δεν έχουν γνωρίσει άλλο μονάρχη” παρατηρεί η εφημερίδα Welt.

Bild από την πλευρά της παρατηρεί: “Ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής, οι ζωές μας αλλάζουν. Η Βασίλισσα έμενε ίδια. Μια άγκυρα μέσα στην καταιγίδα. Με χιούμορ, ευγενική, ευφυής, αξιοπρεπής, υπάκουη. Γεμάτη αγάπη -και σκυλάκια κόργκι στο πλευρό της. Ήξερε μόνο τι θα πει σκληρότητα απέναντι στον εαυτό της. Μια γυναίκα που αγαπήθηκε για τη συμπαθητική της φύση και συγχρόνως τιμήθηκε με σεβασμό. Προσέφερε ασφάλεια. Ήταν πάντα εκεί. Δεν είμαστε έτοιμοι για ένα κόσμο χωρίς Βασίλισσα”.

Μάγεψε τη μεταπολεμική Γερμανία

“Με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ο κόσμος χάνει μια προσωπικότητα του αιώνα. Τη γυναίκα που συμβόλιζε μια ολόκληρη εποχή στη Βρετανία, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι και η Βασίλισσα Βικτώρια” αναφέρει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εστιάζοντας στην απήχηση που είχε ειδικότερα στη Γερμανία:

“Για τη Γερμανία ήταν κάτι παραπάνω από μια αρχηγό κράτους μιας χώρας-φίλης. Ακόμη και ως νεαρή βασίλισσα είχε μαγέψει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Και η μαγεία αυτή δεν έσβησε στα εβδομήντα χρόνια της βασιλείας της – ακόμη κι όταν εκτυλίχθηκε το οικογενειακό δράμα της βασιλικής οικογένειας και οι Ουίνδσορ έμοιαζαν σχεδόν με σαπουνόπερα. Σήμερα η Γερμανία υποκλίνεται στη ζωή της Βρετανίδας Βασίλισσας, η οποία συντροφεύει τους περισσότερους από εμάς εδώ και τόσο καιρό. Στη γλώσσα του συμβολισμού, η Ελισάβετ είχε εμφανιστεί στα χρώματα της ΕΕ πριν από το Μπρέξιτ. Ακόμη και μετά από το Μπρέξιτ, συνέχισε να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του Λονδίνου και της Ευρώπης”.

Δήμητρα Κυρανούδη

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

capital.gr