Current track

Title

Artist


Γερμανία: Φόβοι για διείσδυση τρομοκρατών στις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία

Written by on 16 Απριλίου, 2022

Ο πολιτικός επί εσωτερικών θεμάτων  του SPD Sebastian Fiedler προειδοποίησε για τη διείσδυση τρομοκρατών στις προσφυγικές ροές. Κατονόμασε, μάλιστα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ισχυρό άνδρα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ως πιθανούς εγκεφάλους.

“Δεν θα με εξέπληττε αν ο Πούτιν, για παράδειγμα, με τη βοήθεια του φίλου του Άσαντ, προσπαθούσε να διεισδύσει και να δυσφημίσει τις προσφυγικές ροές – μέσω εγκληματιών ή, στη χειρότερη περίπτωση, τρομοκρατών”, δήλωσε ο βουλευτής της Bundestag στη Handelsblatt.

Η Συρία είναι ένας από τους υποστηρικτές της Ρωσίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πούτιν, ο Άσαντ εξέφρασε κατανόηση για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ο δεσμός μεταξύ των δύο πηγάζει από το γεγονός ότι ο Πούτιν είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Χάρη στη βοήθεια της Μόσχας και της Τεχεράνης, οι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου ελέγχουν τώρα και πάλι περίπου τα δύο τρίτα της χώρας.

Το συνδικάτο της αστυνομίας (GdP) το βλέπει όπως και ο Fiedler. “Είναι πιθανό να βρεθούν και τρομοκράτες στη Γερμανία ως μέρος ενός προσφυγικού κινήματος”, δήλωσε ο Oliver Malchow, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος του GdP, στην Handelsblatt. Είναι επίσης πολύ πιθανό “να αποτελεί μέρος μιας πολεμικής στρατηγικής για την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας”.

Η λεγόμενη δολοφονία του Tiergarten το 2019 για λογαριασμό ρωσικών κρατικών υπηρεσιών το κατέστησε σαφές, είπε. “Όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε πάντα τις αντίστοιχες κινήσεις των πτήσεων”, τόνισε ο Malchow. “Αυτό ίσχυε για τη Συρία, ίσχυε για το Αφγανιστάν και δεν διαφέρει στην περίπτωση της Ουκρανίας”.

Για τον Fiedler, είναι προφανές ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να βλάψει τη Δύση. Αυτό υποδεικνύεται επίσης από τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες εδώ και χρόνια “στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην αποσταθεροποίηση των δυτικών δημοκρατιών”.

“Νομίζω ότι είναι αναμενόμενο ότι αυτή η στρατηγική θα παράγει τώρα αυξημένες δραστηριότητες ως πολεμική στρατηγική”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αξιωματικών της Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BDK). “Τα στρατεύματα των μυστικών υπηρεσιών του Πούτιν θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα διχαστικά μανιτάρια στην κοινωνία μας”.

Εκτός από τις κυβερνοεπιθέσεις, ο Fiedler ανέφερε επίσης τις προσπάθειες διάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών όπως το Telegram ή το TikTok “με σκοπό την υποκίνηση, την υποκίνηση και τη ριζοσπαστικοποίηση του ρωσικής καταγωγής πληθυσμού στη Γερμανία ειδικότερα”. Ως εκ τούτου, θεωρεί σημαντικό να “αποκαλύψει τα βρώμικα κόλπα και τις στρατηγικές του εγκληματικού καθεστώτος Πούτιν”. “Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας μας πρέπει να δώσουν τεράστια έμφαση σε αυτό το θέμα – ιδίως όσον αφορά το προσωπικό”, τόνισε ο πολιτικός του SPD.

Με φόντο τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι αρχές ασφαλείας βλέπουν σήμερα αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τα μέτρα προστασίας έχουν ενισχυθεί. Επιπλέον, η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους ρωσικούς παράγοντες.

“Στις υπηρεσίες πληροφοριών και στις υπηρεσίες ασφαλείας, έχουμε αντίστοιχες υποθέσεις εργασίας και πιθανά σενάρια για τα οποία προετοιμαζόμαστε”, δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας πληροφοριών της Θουριγγίας, Stephan Kramer, στη Handelsblatt.

Η ρωσική πρεσβεία στο στόχαστρο του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος
Εκτός από τη διείσδυση των προσφυγικών ροών από τρομοκράτες, ο Kramer θεωρεί επίσης πιθανές τις κυβερνοεπιθέσεις. “Ακόμη και μικρές ενέργειες και γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αβεβαιότητα, χάος και αποσταθεροποίηση”. Λόγω της αυξανόμενης δέσμευσης της Γερμανίας προς την Ουκρανία με τη μορφή παραδόσεων όπλων, κυρώσεων, αλλά και οικονομικής στήριξης και της αυξανόμενης πίεσης προς τους Ρώσους επιτιθέμενους να επιτύχουν, “η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία γίνεται όλο και περισσότερο στόχος επιθέσεων σε όλα τα επίπεδα”, εξήγησε ο συνταγματικός προστάτης.

Σε πρόσφατη συμβουλή ασφαλείας την οποία έδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί για τις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη ρωσική πρεσβεία. Σύμφωνα με την αρχή που εδρεύει στην Κολωνία, η ρωσική πρεσβεία “προφανώς σκόπιμα” υπερβάλλει στην ιστοσελίδα της και στα κοινωνικά δίκτυα για την πραγματική έκταση των επιθέσεων ή των διακρίσεων κατά των ατόμων ρωσικής καταγωγής στη Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό, η πρεσβεία καταφεύγει σε “μη επαληθεύσιμους ισχυρισμούς”.

“Η ενέργεια αυτή μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω πυροδότηση της ήδη συναισθηματικά φορτισμένης κοινωνικής κατάστασης, ιδίως εντός της ρωσικής και της ουκρανικής κοινότητας στη Γερμανία”, προειδοποιούν οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στην Μπούντεσταγκ, Konstantin Kuhle, θεωρεί τις δραστηριότητες της ρωσικής πρεσβείας ως “επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας”. “Με τους εκπροσώπους του ρωσικού κράτους να διαδίδουν τα ψέματά τους στη Γερμανία, σπέρνεται σκόπιμα η διχόνοια στην κοινωνία”, δήλωσε ο Kuhle στην Handelsblatt. “Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει σε αυτό με περαιτέρω απελάσεις Ρώσων διπλωματών και θα πρέπει να επιφυλάξει αυτό το βήμα για την περαιτέρω διάδοση στοχευμένης παραπληροφόρησης”.

Η CDU/CSU ζήτησε επίσης αποφασιστική δράση κατά των εκστρατειών παραπληροφόρησης της Ρωσίας. “Τώρα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα του ανυπεράσπιστου συνταγματικού κράτους για να μπει φρένο σε αυτές τις προσπάθειες”, δήλωσε στην Handelsblatt η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Andrea Lindholz (CSU). “Το οπλοστάσιό μας εκτείνεται από τον ποινικό κώδικα, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, τα ευρωπαϊκά αντίμετρα και τα μέσα πληροφοριών”. Αυτό πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθεί αποφασιστικά.

Πηγή:

The post Γερμανία: Φόβοι για διείσδυση τρομοκρατών στις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.