Current track

Title

Artist


Γερμανία: Φορολογικές ελαφρύνσεις ζητά η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων

Written by on 16 Απριλίου, 2022

Η σημερινή κατάσταση πολλών επιχειρήσεων είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι δείχνουν ορισμένες δημόσιες συζητήσεις ή πρότυποι υπολογισμοί”, λέει ο Peter Adrian, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Επί του παρόντος, οι απώλειες από το 2022 μπορούν να μεταφερθούν μόνο στα έτη κατά τα οποία οι εταιρείες είχαν ήδη επιβαρυνθεί από την κορονοϊού ούτως ή άλλως. Συγκεκριμένα, η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) ζητά: τον πλήρη συμψηφισμό των ζημιών από τις κρίσεις, την επέκταση της μεταφοράς των ζημιών σε πέντε έτη και τον συμψηφισμό των ζημιών που υπέστησαν από τις κρίσεις με μελλοντικά κέρδη.

Τον Φεβρουάριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ψήφισε τον τέταρτο νόμο Corona Tax Relief Act. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική υφυπουργό Οικονομικών του FDP Katja Hessel, ο νόμος δείχνει “ότι δεν αφήνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μόνους τους με τις συνέπειες της Corona”.

Ωστόσο, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δεν ήταν ακόμη προβλέψιμες εκείνη την εποχή. Για το λόγο αυτό η Γερμανική Ένωση  Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων ζητάει τώρα να ξανακαρφώσει.

“Φάση ιστορικά πρωτοφανών απωλειών και κρίσεων”

Μια έρευνα που διεξήγαγε η DIHK τον Νοέμβριο του 2020 δείχνει επίσης πόσο τεταμένη είναι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη κατά το πρώτο έτος Corona, ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανέφεραν ζημίες είχε διπλασιαστεί στο 40%. Το 26% των επιχειρηματιών παραπονέθηκε ακόμη και για στάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν περισσότερο από τις δυσχέρειες εφοδιασμού απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, δήλωσε ο Adrian. Κατά συνέπεια, τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν επίσης κατά δέκα τοις εκατό το 2020. Αν και αυξήθηκαν και πάλι το 2021, πολλές εταιρείες είναι πιθανό να υποστούν και φέτος ζημίες ως άμεση ή άμεση συνέπεια του πολέμου. Ο πρόεδρος του DIHK πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να “επιβιώσουν από την ιστορικά πρωτοφανή φάση των απωλειών και της κρίσης”, αλλά μόνο “αν το κράτος αναβάλει τώρα τις επιβαρύνσεις ή τις αναστείλει εντελώς”.

Κριτική για τους Olaf Scholz και Christian Lindner

Ο πολιτικός Οικονομικών του CDU Olav Gutting χαιρετίζει το αίτημα του DIHK για παράταση του συμψηφισμού ζημιών: “Το ζητάμε αυτό εδώ και αρκετούς μήνες. Αλλά μας αγνόησε πρώτα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και στη συνέχεια ο Κρίστιαν Λίντνερ”. Για να παραταθεί η περίοδος συμψηφισμού σε πέντε έτη, θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η φορολόγηση των ελάχιστων κερδών των εταιρειών.

Ο Peter Adrian πιστεύει ότι αυτό θα ήταν μια αποτελεσματική βοήθεια για τις εταιρείες: “Θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την κρίση με τα αυτοπαραγόμενα χρήματά τους και να πληρώσουν επίσης ισχυρούς φόρους αργότερα”. Ωστόσο, μόνο οι ζημίες από τα ετήσια αποτελέσματα βάσει του εμπορικού δικαίου θα μπορούν να συμψηφιστούν από το 2020. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι απώλειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας Corona ή του πολέμου στην Ουκρανία αντισταθμίζονται.

Ωστόσο, ο Olav Gutting θεωρεί υπερβολική την απαίτηση της DIHK για πλήρη αντιστάθμιση των ζημιών. “Είχαμε προτείνει συμψηφισμό μέχρι 15 εκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση κοινής αξιολόγησης. Αυτό καλύπτει τη μεσαία τάξη”. Οι νομικές ρυθμίσεις πρέπει να παραμένουν εντός των ορίων του προσιτού για τις φορολογικές αρχές.

Δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις

Σύμφωνα με τον Peter Adrian, πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με πληρωμές φόρων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, παρόλο που δεν έχουν ακόμη καλύψει τις ζημίες τους από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Ο πρόεδρος του DIHK λέει: “Αυτά τα χρήματα λείπουν κυρίως για επενδύσεις”. Παράλληλα, η Katja Hessel δήλωσε κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου τον Φεβρουάριο ότι ο νόμος “θέτει τις βάσεις για ανακούφιση και καλύτερες συνθήκες πλαισίου για μελλοντικές επενδύσεις”.

Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι το FDP “θα ήθελε να δει περισσότερα στον τομέα των εταιρικών φόρων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συνασπισμού”. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό με τους εταίρους, γι’ αυτό και η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα παραμείνει στην ατζέντα τους.

Η DIHK θα ήθελε να εφαρμόσει την αλλαγή στον συμψηφισμό ζημιών στην τρέχουσα νομοθετική διαδικασία για τον τέταρτο νόμο Corona Tax Assistance Act.

Πηγή:

The post Γερμανία: Φορολογικές ελαφρύνσεις ζητά η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.


Generated by Feedzy