Γερμανία: «Φεμινιστική» εξωτερική πολιτική
Written by on 3 Μαρτίου, 2023
Η Γερμανία θα ιεραρχήσει πιο υψηλά, σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, τις ανάγκες των μειονοτήτων και των γυναικών και θα αποφασίζει πιο στοχευμένα, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Η Μπέρμποκ (Πράσινοι) και η συνάδελφός της, υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Σβέντζα Σούλτσε (SPD/S&D), παρουσίασαν μια ιδέα για να περιγράψουν λεπτομερώς αυτό που αποκαλούν «φεμινιστική εξωτερική πολιτική».
«Οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτή τη διαδικασία πάντα αναρωτιόμουν τι εκνευρισμό μπορεί να προκαλέσει αυτή η μικρή λέξη ‘φεμινιστική’», δήλωσε η Μπέρμποκ.
«Ωστόσο, αυτό που επιδιώκουμε με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές είναι κάτι που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι αυτονόητο στον 21ο αιώνα -δηλαδή ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα, ελευθερίες και ευκαιρίες, ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως θρησκείας, ανεξαρτήτως του ποιοι είναι οι γονείς τους, πώς μοιάζουν ή ποιον αγαπούν», πρόσθεσε.
Για να επιτευχθεί αυτό, η ανθρωπιστική βοήθεια και η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένες στις ανάγκες των ιδιαίτερα πληττόμενων ή ευάλωτων ομάδων. Ως εκ τούτου, τα υπουργεία θα επικεντρωθούν στα «δικαιώματα, τους πόρους και την εκπροσώπηση», υπογράμμισε η Μπέρμποκ.
Η έννοια θα περιλαμβάνει επίσης σημαντική αυτοκριτική, ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι, για παράδειγμα, οι αντιπροσωπείες που ταξιδεύουν για διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Είπε μάλιστα πως η Γερμανία εξακολουθεί να έχει «μια ιδιαίτερη ανάγκη σχετικά με τη διαφορετική προέλευση» σε αυτόν τον τομέα.
Αρχικά, η Σουηδία θεωρήθηκε πρωτοπόρος της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά η νέα κεντροδεξιά κυβέρνησή της, που βασίζεται στην υποστήριξη της ακροδεξιάς, δήλωσε ότι θα τερματίσει τη φεμινιστική εξωτερική πολιτική όταν ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2022.
«Αυτή η ετικέτα (του φεμινισμού) δεν έχει καλό σκοπό. Έχει επισκιάσει το γεγονός ότι η σουηδική εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζεται στο ποια είναι τα σουηδικά συμφέροντα και οι σουηδικές αξίες», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ (M/EPP) σε συνέντευξή του μετά τον διορισμό του.
Πηγή: euractiv.gr