Γερμανία: Το 16% των εταιρειών σταματούν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω υψηλών τιμών ενέργειας
Written by on 24 Ιουλίου, 2022
Όλο και περισσότερες εταιρείες σταματούν την παραγωγή ή έχουν ήδη περιορίσει τις δραστηριότητές τους, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) σε 3.500 επιχειρήσεις, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 16% των βιομηχανικών επιχειρήσεων θέλει να μειώσει την παραγωγή του. Σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες, σχεδόν το 1/4 εξ αυτών το έχει ήδη πράξει και ένα άλλο τέταρτο βρίσκεται στη διαδικασία να το πράξει.
Περίπου οι μισές εταιρείες δηλώνουν ότι εξακολουθούν να σχεδιάζουν να το πράξουν. “Αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία”, λέει ο πρόεδρος του DIHK Peter Adrian. “Πολλές εταιρείες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κλείσουν ή να μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες τοποθεσίες”.
Αλλά και οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια λογική εξέλιξη στην εξοικονόμηση ενέργειας, ιδίως φυσικού αερίου. “Όσο όλοι πληρώνουν την ίδια τιμή φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή περιορίζεται, πράγμα που είναι πολύ πιθανό να διατεθεί οικονομικά”, εξηγεί ο οικονομολόγος της Βόννης Christian Bayer.
Η χαμηλότερη κατανάλωση σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπορούν να γεμίσουν ταχύτερα και η πιθανότητα έλλειψης φυσικού αερίου στη Γερμανία το χειμώνα μειώνεται. Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί λόγω των απειλών της Ρωσίας να κλείσει και πάλι τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.
Το 1/3 θέλει να παραιτηθεί από την παραγωγή χάλυβα, γυαλιού και λοιπών προϊόντων
Σύμφωνα με την ανάλυση του DIHK, η ενεργοβόρος οικονομία πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις βιομηχανίες χάλυβα, γυαλιού και χαρτιού. Το 32% αυτού του τομέα θέλει να μειώσει ή να σταματήσει την παραγωγή. Το 8% το έχει ήδη κάνει.
Για τον πρόεδρο της DIHK Adrian, το θέμα είναι σαφές. “Η σημερινή μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στον παροπλισμό μηχανημάτων και εγκαταστάσεων”, λέει. Υπάρχουν σίγουρα δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας με την αποτελεσματικότερη χρήση της. Όμως οι νομικές ρυθμίσεις συχνά στέκονται εμπόδιο. “Οι πολιτικοί αφήνουν πάρα πολύ χρόνο να περάσει σε όλα αυτά”.
Σύμφωνα με τον Adrian, πρότεινε, ως εκ τούτου, στην Καγκελαρία τη δημιουργία μιας νομικής ρήτρας εξαίρεσης που θα αναστέλλει προσωρινά ορισμένες διατυπώσεις. Ως παραδείγματα ανέφερε την ανάγκη για νέες άδειες όταν οι εταιρείες μετατρέπουν τα εργοστάσιά τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ή τους περιορισμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Συζήτηση για πιο δροσερούς χώρους εργασίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA), Steffen Kampeter, βλέπει ένα άλλο σημείο: “Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα ζητήματα σχετικά με τις θερμοκρασίες των δωματίων – το χειμώνα, αλλά και την ψύξη το καλοκαίρι”.
Η ισχύουσα εργατική νομοθεσία προβλέπει κατευθυντήριες τιμές για τις θερμοκρασίες στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με αυτό, οι κατώτερες ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας του αέρα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 βαθμών Κελσίου, ανάλογα με τη σοβαρότητα της δραστηριότητας.
Οι 12 μοίρες ισχύουν για σκληρή σωματική εργασία, ενώ για λιγότερο απαιτητική σωματικά εργασία είναι 17 έως 20 μοίρες. “Εδώ μπορεί να εξοικονομηθεί πολλή ενέργεια – πράγμα που φυσικά δεν σημαίνει ότι οι υπάλληλοί μας θα εργάζονται σύντομα στο κρύο”, δήλωσε ο Kampeter στο dpa. Την Πέμπτη, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) είχε παρουσιάσει νέα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το χειμώνα, η θέρμανση δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται παντού στα κτίρια γραφείων και στις δημόσιες εγκαταστάσεις. Αυτό ισχύει για χώρους όπου οι άνθρωποι δεν περνούν τακτικά χρόνο. Το υπουργείο αναφέρει διαδρόμους, μεγάλες αίθουσες, φουαγιέ ή τεχνικές αίθουσες.
Αυτό θα παραμείνει για έξι μήνες. Ωστόσο, ο Habeck έχει απορρίψει μέχρι στιγμής μια γενική μείωση των απαιτήσεων θερμοκρασίας για τους εργοδότες. Αντίθετα, οι εταιρείες που καταναλώνουν πάνω από δέκα γιγαβατώρες ετησίως θα υποχρεωθούν να κάνουν ορισμένες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση. Ο υπουργός Οικονομίας θέλει να διατάξει ότι τα προγραμματισμένα μέτρα που αποδίδουν οικονομικά μέσα σε δύο χρόνια πρέπει τώρα επίσης να εφαρμοστούν.
Επιπλέον, το μοντέλο δημοπρασίας για το φυσικό αέριο που ανακοινώθηκε θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, οι πρώτες προσφορές θα υποβληθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το μοντέλο υποτίθεται ότι προσφέρει κίνητρα στους βιομηχανικούς καταναλωτές για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου.
Οι δημοπρασίες φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο
Εάν μια εταιρεία δεν χρησιμοποιήσει μια ορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου που έχει αγοράσει, θα εισπράξει ένα τέλος γι’ αυτό. Το αέριο αυτό μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί. Το μοντέλο της δημοπρασίας είναι ένα “μεγάλο βήμα”, λέει ο οικονομολόγος Benjamin Moll του London School of Economics. Αλλά θα έπρεπε να είχε έρθει πριν από το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει ένα μοντέλο δημοπρασίας σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που είναι πολύ σπάνιες θα δημοπρατούνται στη συνέχεια για να εντοπιστούν οι εταιρείες που το χρειάζονται πιο επειγόντως.
Αυτή θα ήταν μια εναλλακτική διαδικασία σε σχέση με την κρατική κατανομή φυσικού αερίου σε περίπτωση έλλειψης που έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα. Το αν και πότε θα χρησιμοποιηθεί αυτό το μοντέλο δημοπρασίας δεν είναι ακόμη σαφές.
Πηγή:
The post Γερμανία: Το 16% των εταιρειών σταματούν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω υψηλών τιμών ενέργειας appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.