Current track

Title

Artist


Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών ήταν «το μήλον της Έριδος» μεταξύ Πρασίνων και FDP

Written by on 25 Νοεμβρίου, 2021

Ο κ. Λίντνερ είχε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων καταστήσει σαφές ότι υπάρχει μόνο μία θέση για τον ίδιο, αυτή του υπουργού Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών ήταν «το μήλον της Έριδος» μεταξύ Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) έως την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD. Η νέα διαφωνία των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων -πριν καν αναλάβουν την κυβέρνηση- αφορά τώρα το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Όπως μεταδίδει η BILD, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση της Προγραμματικής Συμφωνίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του FDP, ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ έδιναν μάχη για το πόστο του υπουργού Οικονομικών, του ισχυρότερου υπουργείου της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και για τη δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών.

Ο κ. Λίντνερ είχε μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων καταστήσει σαφές ότι υπάρχει μόνο μία θέση για τον ίδιο, αυτή του υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον, αν και η θέση του Αντικαγκελάριου ανήκει στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα του συνασπισμού, δηλαδή στους Πράσινους, με ένα νομικό τρικ, ο κ. Λίντνερ εξασφάλισε θέση «αναπληρωτή» Καγκελάριου. Όπως επισημαίνεται στην Προγραμματική Συμφωνία, εάν ο Καγκελάριος απουσιάζει ή αδυνατεί να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνει ο Αντικαγκελάριος και, εάν και αυτός δεν μπορεί, τότε προεδρεύει ο υπουργός που θα υποδείξει ο Καγκελάριος, ο οποίος εικάζεται ότι θα είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Εκτός ωστόσο από τα ζητήματα πρωτοκόλλου, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, η οποία βρίσκεται στη Γερμανία στη χειρότερη φάση της. Μία από τις παραμέτρους που απασχολούν ήδη την κοινή γνώμη είναι και αυτή του ενδεχόμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού, θέμα στο οποίο διαφαίνεται ήδη διάσταση απόψεων μεταξύ των τριών εταίρων. Ο πιθανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «το θέμα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», επισήμανε ωστόσο ότι «σε μια δυναμική κατάσταση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά για πάντα το οτιδήποτε».

Από την άλλη πλευρά η πιθανή υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), δεν απέκλεισε μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. «Εκτός από την υποχρέωση εμβολιασμού σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς, θα πρέπει να εξεταστεί τι χρειάζεται για μια γενική υποχρέωση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι «δώσαμε δέκα ημέρες περιθώριο για να δούμε αν έχουμε προχωρήσει αρκετά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό και τα προστατευτικά μέτρα». Ακόμη πιο θετική εμφανίστηκε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων και πιθανή μελλοντική υπουργός Οικογένειας Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρτ, η οποία τόνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να μη μας βοηθά σε αυτή τη φάση, «αλλά θα μας βοηθήσει αργότερα». Παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, αλλά, όπως είπε, «δεν θέλει να την αποφύγει».

Πρόσφατα, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει αναμονή προκειμένου να αποφανθούν οι συνταγματολόγοι. «Είναι κάτι πολύ αμφιλεγόμενο. Μόνο εφόσον καταλήξουμε ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν νομικά εφικτός, θα μπορούμε να αποφασίσουμε και πολιτικά εάν τον θέλουμε ή όχι», είχε δηλώσει.

Αντιθέτως, ο μελλοντικός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες το βράδυ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα» και πρόσθεσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας «ανοίγει τη συζήτηση και για το επόμενο βήμα».

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Χάινριχ Ομπερόιτερ διαβεβαίωσε πάντως ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα. «Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας βασίζεται σε αυτή την απαίτηση. Γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νεκρών έχει χαθεί. Και το να μολύνεις άλλους ανθρώπους δεν αποτελεί δικαίωμα ελευθερίας», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο τέλος την απόφαση θα λάβουν «όχι οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά η απελπιστική κατάσταση στις κλινικές και ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης ( CDU/CSU) Ραλφ Μπρινκχάους δήλωσε ότι η προγραμματισμένη νέα αξιολόγηση της κατάστασης στις 9 Δεκεμβρίου έρχεται «με μεγάλη καθυστέρηση» και ζήτησε άμεση συνάντηση ομοσπονδίας και κρατιδίων για τον συντονισμό των μέτρων.

Πηγή:

The post Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών ήταν «το μήλον της Έριδος» μεταξύ Πρασίνων και FDP appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.


Generated by Feedzy