Γερμανία: Οι επιχειρήσεις θωρακίζονται για την Όμικρον
Written by on 23 Δεκεμβρίου, 2021
Τι θα γίνει αν σημειωθεί τεχνική βλάβη στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο και το τεχνικό προσωπικό των κλάδων είναι σε καραντίνα; Θα παραλύσει η χώρα;
Δεύτερα Χριστούγεννα πολίτες και οικονομία θα πρέπει να τα περάσουν στη σκιά της πανδημίας. Και η δυσαρέσκεια, για άλλους απόγνωση, δεν μπορεί να κρυφτεί έτσι απλά. Επιβαρυντικό του πράγματος είναι ότι φέτος δεν πρόκειται για μια παραλλαγή κάπως διαχειρίσημη, αλλά για την Όμικρον που παρά το ό,τι η επιστήμη δεν έχει πει την τελευταία λέξη για τη μεταδοτικότητα και το εύρος των επιπτώσεων που προκαλεί, δεν προοιωνίζονται εύκολες εβδομάδες και μήνες. Το αντίθετο μάλιστα. Δίνουν την εικόνα ότι βρίσκεται ante portas ένας επιδημικός Αρμαγεδών.
Εργασία σε ξεχωριστές ομάδες
Ανεξαρτήτως εάν οι Κασσάνδρες επαληθευτούν, οι γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχούν και παίρνουν μέτρα. Όπως σημειώνει σε άρθρο της η Handelsblatt, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς ζωτικής σημασίας αυστηροποιούν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας εν όψει του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Αλλά βέβαια υπάρχουν κι άλλες που δεν χάνουν την ψυχραιμία τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας. Στον τομέα της ενέργειας, οι διαχειριστές δικτύων ηλεκτροδότησης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, δηλώνουν ότι παίρνουν την κατάσταση πολύ σοβαρά και ότι έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο. Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της ηλεκτροδότησης και χωρίς να θέλουν να δώσουν άλλες λεπτομέρειες, εξαγγέλλουν τη στενότερη συνεργασία με όλους τους ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων. Η EnBW, για παράδειγμα, έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Για να αποφευχθούν μολύνσεις και κυρίως καραντίνα εργαζομένων ολόκληρων μονάδων επιτήρησης του δικτύου, η εταιρεία έχει διαχωρίσει τις βάρδιες σε κέντρα ελέγχου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτων ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν αντιμετωπίζουν από την Όμικρον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια εφοδιασμού κι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό του κλάδου σε ποσοστό ανάμεσα στο 80 και 90%. Βέβαια, κι εδώ είναι το θέμα, τα εμβόλια δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στη νέα παραλλαγή, αλλά τουλάχιστον προστατεύουν από βαριές επιπλοκές, ωστόσο δεν αποφεύγεται η καραντίνα.
Μέλημα του τραπεζικού τομέα είναι η αντοχή των υποδομών του για να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προς τα έξω οι τράπεζες δείχνουν ότι έχουν προετοιμαστεί καλά, αλλά στο εσωτερικό ακούγονται φωνές αγωνίας. Κάποιο τραπεζικό στέλεχος στη Φρανκφούρτη ανέφερε ότι η Όμικρον θέτει τον κλάδο ενώπιον νέων προκλήσεων. “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα από το προσωπικό, ενδεχομένως να μην μπορούν να εργαστούν”. Από την έρευνα της Handelsblatt ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες πάντως προέκυψε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν ξανά από το σπίτι, μάλιστα η τράπεζα DZ σε ποσοστό 85%, η Hessen-Thüringen στο 90%. Αυτό μειώνει τις επαφές και περιορίζει τη μετάδοση.
Η τηλεργασία σώζει
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας τραβούν το “κουπί” της πανδημίας. Στην αρχή δεν στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών των καταναλωτών, αλλά στο μεταξύ έχουν βρει τον βηματισμό τους. Σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι κομμάτι της διαχείρισης κινδύνων, υπάρχει ομάδα Taskforce που παρακολουθεί από κοντά την επιδημιολογική δραστηριότητα, αναφέρει η Telefonica Deutschland. Η Vodafone φρόντισε όταν ξέσπασε η πανδημία να στείλει όλους τους εργαζόμενους σε τηλεργασία. Έχουν συσταθεί ομάδες Α και Β σε τομείς ασφαλείας για την παρακολούθηση δικτύων και αντιμετώπισης παρεμβολών. “Το σχέδιό μας είναι δοκιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας” αναφέρει ανακοίνωση της Vodafone. Αλλά και στην Telekom η τηλεργασία διευκολύνεται. Υπάλληλοι που εργάζονται από το γραφείο, δουλεύουν και πάλι από το σπίτι είτε αφορά στη λειτουργία υποδομών είτε στην εξυπηρέτηση πελατών. Για τις τεχνικές υπηρεσίες εκτός γραφείου, η Telekom έχει δημιουργήσει ομάδες που η μία εργάζεται ανεξάρτητα από την άλλη. Στο μέτρο του δυνατού οι εργαζόμενοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μόνοι τους και έχουν στη διάθεσή τους τον αντίστοιχο προστατευτικό εξοπλισμό.
Σε άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως στη βιομηχανία, την κατάσταση σώζουν, σε ένα βαθμό, οι ημέρες της αργίας. Για παράδειγμα η BMW θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή στο κεντρικό εργοστάσιο στο Βόλφσμπουργκ την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ωστόσο ανάγκη για ιδιαίτερα μέτρα δεν υπάρχει. Τα μέτρα είναι τέτοια που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία. Εκτός από την υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση αποστάσεων μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και με αρνητικό τεστ μπορούν να μπουν στις αίθουσες παραγωγής. Οι υπάλληλοι γραφείου εργάζονται από το σπίτι τους. Βέβαια, ακόμη και στα πιο ασφαλή σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ο εμβολιασμός παραμένει η μόνη σταθερά παράμετρος στο πρόγραμμα αντιμετώπισης κινδύνων από την επερχόμενη “λαίλαπα” Όμικρον.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή:
The post Γερμανία: Οι επιχειρήσεις θωρακίζονται για την Όμικρον appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.