Current track

Title

Artist


Γερμανία: Με τι θα αντικατασταθεί το φθηνό εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ – Τι εξετάζεται για την Ελλάδα

Written by on 6 Σεπτεμβρίου, 2022

Νέο εισιτήριο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, με σταθερή μηνιαία χρέωση, στο πρότυπο του εισιτηρίου των 9 ευρώ που ίσχυσε τους μήνες του καλοκαιριού, θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή του θα είναι μεγαλύτερη.

Οι φθηνότερες συγκοινωνίες εντάσσονται στο νέο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε το γερμανική κυβέρνηση, που πρόκειται να διαθέσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας. Τα νέα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν προτάσεις για επέκταση των φθηνών εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η προηγούμενη εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς «μία από τις καλύτερες ιδέες» και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Έδωσε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να κάνουν χρήση όλων των μορφών δημόσιων συγκοινωνιών, εκτός από τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος) έναντι σταθερής χρέωσης ύψους 9 ευρώ, αντί 85-90 που ήταν στο Βερολίνο ή 115 στο Αμβούργο.

Το πλαίσιο της νέας καμπάνιας θα είναι παρόμοιο, αν και η τιμή του εισιτηρίου δεν θα είναι τόσο φθηνή. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη την τιμή του μηνιαίου πάσου, αλλά έχει υποδείξει ένα εύρος τιμών μεταξύ 49 και 69 ευρώ. «Τα σχεδόν δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά μακροπρόθεσμα» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, εκτιμώντας το κόστος του μέτρου σε ετήσια βάση στα 14 δισ. ευρώ.

Και σε άλλες χώρες γίνονται εκστρατείες για φθηνότερες μετακινήσεις, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η Αυστρία παρουσίασε το λεγόμενο KlimaTicket στα τέλη του 2021, προσφέροντας απεριόριστη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι ετήσιας χρέωσης. Την περασμένη εβδομάδα, στην Ισπανία άρχισαν να προσφέρονται δωρεάν τριμηνιαία εισιτήρια τρένων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το ένα πέμπτο των Γερμανών χρησιμοποίησε τακτικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για πρώτη φορά χάρη στο εισιτήριο των 9 ευρώ, ενώ καταγράφηκε αύξηση 42% στα σιδηροδρομικά ταξίδια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Πέρα, από την εξοικονόμηση πετρελαίου και αερίου, το εισιτήριο των 9 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 1,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Μεταφορικών Εταιρειών (VDV).

Εκτιμάται ότι από την εισαγωγή του την 1η Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου, πωλήθηκαν συνολικά περίπου 52 εκατ. εισιτήρια των 9 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του «Guardian».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις και στη χώρα μας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς εάν βρίσκεται στο τραπέζι ένα «γερμανικό» σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι και το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το εν λόγω μέτρο αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, τη μετακίνηση, την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τα Ι.Χ., προσθέτοντας: «Τα αρμόδια υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει».

Πηγή:

mikrometoxos.gr