Γερμανία: Η Βουλή κάνει διακοπές – Αλλά μπορεί και όχι
Written by on 12 Ιουλίου, 2022
Η γερμανική Βουλή έκλεισε για διακοπές. Όμως η ενεργειακή κρίση καραδοκεί και οι βουλευτές έχουν προειδοποιηθεί ότι μπορεί να επιστρέψουν εσπευσμένα στο Βερολίνο.
“Καλές διακοπές, αλλά μην κολυμπάτε και πολύ στα βαθιά…” Ιστορική έχει μείνει η φράση, με την οποία αποχαιρετούσε τους βουλευτές στις 3 Ιουλίου του 2015 ο τότε πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ. Εποχές δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η συνοχή της ευρωζώνης φαινόταν να κινδυνεύει και ο Λάμερτ προειδοποιούσε τους βουλευτές να μην απομακρυνθούν πολύ, γιατί μπορεί να προκύψουν εξελίξεις που θα απαιτήσουν μία έκτακτη σύγκληση της Βουλής. Αυτό ακριβώς συνέβη μετά από λίγες ημέρες. Όλοι εκλήθησαν επειγόντως να διακόψουν τις …διακοπές τους και να σπεύσουν στο Βερολίνο για μία ψηφοφορία σχετικά με το νέο “πακέτο διάσωσης” για την Ελλάδα.
Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία για την Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, βουλευτή των Φιλελευθέρων (FDP) και σήμερα πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων, η οποία έκανε διακοπές στην Ελλάδα βλέποντας τις αφίσες του “ΟΧΙ” ενόψει δημοψηφίσματος, απομονώθηκε στους Αρκιούς, ένα νησάκι κοντά στην Πάτμο και χρειάστηκε πολλές μέρες για να επιστρέψει στη Γερμανία. Η φράση “Καλές διακοπές, αλλά μην κολυμπάτε και πολύ βαθιά” ακούγεται και φέτος εν είδη ανεκδότου στο Βερολίνο. Αλλά και η νέα πρόεδρος της Μπούντσταγκ, Μπέρμπελ Μπας, προειδοποιεί τους συναδέλφους της: “Παρακαλώ να ελέγχετε τακτικά την αλληλογραφία σας. Ίσως χρειαστεί να επιστρέψετε στο Βερολίνο για υπηρεσιακούς λόγους, αν και ελπίζω να μην συμβεί αυτό…”
Κρίσιμη ημερομηνία η 21η Ιουλίου
Δύο μήνες διαρκούν οι διακοπές για τους 736 βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ενώ όμως εκείνοι ετοιμάζουν βαλίτσες, η Ρωσία κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για λίγες ημέρες “λόγω συντήρησης”, όπως υποστηρίζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά ο αγωγός θα ανοίξει πάλι μετά τις 21 Ιουλίου, όπως είναι προγραμματισμένο, ή αν οι εργασίες συντήρησης αποτελoύν πρόσχημα για να κλείσει οριστικά η “στρόφιγγα” του ρωσικού αερίου προς τη Δύση.
Η Κάτια Μαστ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), καλεί τους συναδέλφους της “να σηκώνουν τα τηλέφωνα”, γιατί “μπορεί να χρειαστεί έκακτη σύνοδος της Βουλής”. Αλλά και στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ο εκ των επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόρστεν Φράι ξεκαθαρίζει: “Κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος ότι δεν θα τον χρειαστούν στο Βερολίνο για δύο ολόκληρους μήνες”.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν- και όχι μόνο στην κρίση του ευρώ- διαπιστώνουμε ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μία έκτακτη σύνοδος της Μπούντεσταγκ στην περίοδο των διακοπών. Πέρσι η Βουλή είχε συγκληθεί εκτάκτως στις 25 Αυγούστου για να εγκρίνει οικονομική βοήθεια στους πληγέντες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες στο κρατίδιο της Ρηνανίας. Τον Ιούλιο του 2019 οι βουλευτές είχαν επιστρέψει στο Βερολίνο για μία συνεδρίαση συνολικής διάρκειας …99 λεπτών, προκειμένου να εγκρίνουν την τοποθέτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στο υπουργείο Άμυνας. Όσο για το μακρινό 1964, ο λόγος που προκάλεσε έκτακτη σύγκληση της Βουλής εν μέσω θέρους ήταν η λαϊκή αγανάκτηση για την αύξηση κατά δύο πφένιγκ (υποδιαίρεση του γερμανικού μάρκου) στις τιμές αστικών και υπεραστικών κλήσεων, σε μία εποχή που τα κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν ούτε στη φαντασία μας…
Μία “γεμάτη“ κοινοβουλευτική χρονιά
Η αλήθεια είναι ότι οι βουλευτές μάλλον χρειάζονται διακοπές. Η νέα Βουλή, που συνεκλήθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021 μετά τις εκλογές, αλλά και η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς έπεσαν αμέσως “στα βαθιά”, αντιμετωπίζοντας ένα νέο κύμα πανδημίας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιστορικό άλμα του πληθωρισμού και αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας. Στον απολογισμό της χρονιάς η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης μέτρησε συνολικά 3.450 ομιλίες και 13 περιστατικά “ανάκλησης στην τάξη”, κυρίως εις βάρος βουλευτών του εθνολαϊκιστικού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD). Ο τίτλος του πιο δραστήριου ομιλητή δεν απονέμεται στον καγκελάριο ή σε άλλον πρόεδρο κόμματος, αλλά στην Γκεζίνε Λετς από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής 22 φορές.
Ποια ήταν όμως η πιο τραγελαφική πολιτική αντιπαράθεση της χρονιάς; Μάλλον η διαμάχη μεταξύ Φιλελευθέρων (FDP) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για το ποιος (δεν) θα καθίσει δίπλα στους βουλευτές της AfD. Μέχρι τον Οκτώβριο τα διπλανά έδρανα καταλάμβαναν οι Φιλελεύθεροι, αλλά με τις ψήφους του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και τη στήριξη της Αριστεράς μεταφέρθηκαν στο κέντρο της αίθουσας, αλλάζοντας έδρανα με τους Χριστιανοδημοκράτες, που διαμαρτυρήθηκαν μεν, αλλά δεν είχαν την κοινοβουλευτική ισχύ για να αποτρέψουν την απόφαση. “Είναι όπως στο σχολείο”, σημειώνει ο χρονογράφος του περιοδικού DER SPIEGEL. “Κανείς δεν θέλει να καθίσει δίπλα στον ταραξία της τάξης, αλλά κάποιος θα αναγκαστεί να το κάνει κι αυτό…”
Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, General-Anzeiger)
Πηγή: Deutsche Welle
The post Γερμανία: Η Βουλή κάνει διακοπές – Αλλά μπορεί και όχι appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.