Current track

Title

Artist


Γερμανία: Ευκαιρία παραμονής υπό όρους αντί για απέλαση

Written by on 7 Ιουλίου, 2022

Τί γίνεται με όσους μένουν στη Γερμανία χωρίς έγγραφα παραμονής, αλλά μετά από χρόνια μιλούν τη γλώσσα και αυτοσυντηρούνται; Η κυβέρνηση προβλέπει μια νέα δυνατότητα παραμονής υπό όρους. Σύμφωνα με to σχετικό σχέδιο νόμου άνθρωποι που διαμένουν πάνω από πέντε χώρα στη χώρα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022, δεν έχουν δώσει ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας και έχουν λευκό ποινικό μητρώο, θα μπορούν να πάρουν καταρχήν άδεια παραμονής ενός χρόνου

Το περιστατικό έγινε το καλοκαίρι του 2015, αλλά τα δάκρυα του κοριτσιού, της 14χρονης Παλαιστίνιας Ρεέμ Σαουχίλ έχουν μείνει νωπά στη δημόσια μνήμη μέχρι και σήμερα. Σε μια συνάντηση διαλόγου με πολίτες με την τότε καγκελάριο Μέρκελ η Ρεέμ περιέγραφε σε άψογα γερμανικά τη δύσκολη κατάσταση της οικογένειάς της μετά μια οδύσσεια που ξεκίνησε από τον Λίβανο και τους φόβους για απέλαση μετά από χρόνια «ανοχής» στη Γερμανία. Κατά τη διήγηση η μικρή ξέσπασε σε κλάματα, όταν η τέως καγκελάριος είπε ότι στο εξής οι απελάσεις ανάλογων περιπτώσεων θα γίνονται πιο γρήγορα. Όλα αυτά το 2015.

Επτά χρόνια αργότερα η Μέρκελ έχει αποχωρήσει από την πολιτική, στη θέση της βρίσκεται ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, επικεφαλής συνασπισμού τριών κομμάτων, που έχουν την πρόθεση να αλλάξουν πολλές στρεβλώσεις στη μεταναστευτική πολιτική. Και πρώτα από όλα να δώσουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, όπως η Ρεέμ Σαουχίλ, μιας δεύτερης ευκαιρίας και μιας μακρόχρονης παραμονής αντί για απέλαση. Σε ανθρώπους που περνούν μια εξευτελιστική διαδικασία για να πάρουν καθεστώς ανοχής μερικών μηνών υπό το συνεχή φόβο κάποια στιγμή να τους χτυπήσει την πόρτα η αστυνομία για να τους απελάσει. Κι ας έχουν παραμείνει στη χώρα για πολλά χρόνια, μιλούν γερμανικά, έχουν βρει δουλειά, έχουν κατά κάποιον τρόπο ενταχθεί. Το σχέδιο νόμου προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Νάνσυ Φέζερ από το SPD. Σύμφωνα με αυτό άνθρωποι που διαμένουν πάνω από πέντε χώρα στη χώρα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022, δεν έχουν δώσει ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας και έχουν λευκό ποινικό μητρώο, θα μπορούν να πάρουν καταρχήν άδεια παραμονής ενός χρόνου.

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να κατοχυρώσουν όλες τις άλλες προϋποθέσεις, όπως γλώσσα δουλειά και ταυτότητα, για ένα μονιμότερο δικαίωμα παραμονής, χρονικά περιορισμένο για δύο χρόνια. Επιπλέον όσοι δεν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας αλλά πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής μετά από έξι και όχι οκτώ χρόνια, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Βασική προϋπόθεση είναι η αναγνώριση των αρχών κράτους δικαίου και της νομικής και κοινωνικής τάξης πραγμάτων της χώρας. Η νέα ρύθμιση αφορά γύρω στους 135.000 ανθρώπους «και αποτελεί γέφυρα για μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία, για περισσότερο ανθρωπισμό αντί για δυσπιστία στο δικαίωμα παραμονής» είπε η Ρεέμ Αλαμπάλι-Ράντοβαν, εντεταλμένη για θέματα ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης. «Με το δικαίωμα παραμονής δίνουμε προοπτικές σε ανθρώπους που είναι ήδη μέλη της κοινωνίας μας, τελικά σπάει η εξευτελιστική αλυσίδα με τις συνεχείς αιτήσεις για καθεστώς ανοχής».

Για τη Χριστιανική Ένωση, που από το 2005 μέχρι το 2021 κατείχε το υπουργείο Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου πάει πολύ μακριά, γιατί δημιουργεί πρόσθετα κίνητρα για παράτυπη μετανάστευση στη Γερμανία, όπως υποστήριξε ο Αντρέας Λίνχολτς, το νούμερο δύο της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Γιατί οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους συχνά δεν γνωρίζουν τίποτα για κάποια προθεσμία, συνειδητοποιούν μόνο ότι οι συγγενείς ή οι γνωστοί τους μένουν μόνιμα στη Γερμανία, κάποιοι που είναι καλύτερα ενημερωμένοι μπορεί να ελπίζουν σε άλλη ειδική ρύθμιση στο μέλλον». Για την Αριστερά το νομοσχέδιο έρχεται πολύ αργά. «Από αρχές του χρόνου απελαύνονται συνεχώς άνθρωποι, που σύμφωνα με την κυβερνητική συμφωνία θα έπρεπε να παραμείνουν στη χώρα, για τους θιγόμενους αφόρητο, για το κράτος δικαίου αβάσιμο», δήλωσε η Κλάρα Μπίνγκερ. Γι αυτό το κόμμα της θα φέρει τώρα ένα άλλο σχέδιο νόμου για να ψηφιστεί η νέα ρύθμιση πριν από τις θερινές διακοπές στη Βουλή.

Και σε μια περίοδο έλλειψης εργατικού δυναμικού, ειδικά η οικονομία που πίεζε από καιρό για ρεαλιστικές διαδικασίες στο δικαίωμα παραμονής με βάση την αρχή «εκπαίδευση αντί απέλαση», χαιρετίζει τις εξελίξεις. Άρα, η ευκαιρία παραμονής σε ανθρώπους που έχουν μόνο καθεστώς ανοχής είναι και ένα μέτρο κατά της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Μετά τις διακοπές το σχέδιο νόμου θα πάρει την κοινοβουλευτική οδό, απόφαση της Βουλής αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο νομοθετικά πακέτα για τη μετανάστευση στο τέλος του χρόνου και αρχές του 2023, εξήγγειλε η αρμόδια υπουργός Φέζερ. Σε ότι αφορά στην Παλαιστίνια Ρεέμ Σαουχίλ τον Απρίλιο του 2016 προσκλήθηκε στην καγκελαρία για ιδιωτική συνομιλία με την Μέρκελ. Σήμερα ζει σε μια πολυκατοικία μαζί με την οικογένειά της έξω από το Ρόστοκ και φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό της σε μια άλλη χώρα, από όπου παρ΄ολίγον να απελαθεί, Για όλα αυτά μπορεί κανείς να διαβάσει το βιβλίο της «Έχω ένα όνειρο», για τη ζωή μιας προσφυγοπούλας στη Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle

The post Γερμανία: Ευκαιρία παραμονής υπό όρους αντί για απέλαση appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.