Current track

Title

Artist


Γερμανία: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση

Written by on 24 Ιουνίου, 2022

Νομοσχέδιο-εξπρές για την άμεση επαναλειτουργία μονάδων καύσης άνθρακα στη Γερμανία προκειμένου να αντισταθμιστούν έτσι οι απώλειες από το φυσικό αέριο κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα από τη συγκυβέρνηση στη γερμανική βουλή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κίνηση για τη γερμανική κυβέρνηση και ειδικά τους Πρασίνους, δεδομένου ότι στόχος της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια ήταν -και συνεχίζει να είναι σύμφωνα με την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων- η σταδιακή κατάργηση των μονάδων άνθρακα μέχρι το 2030.

Την ίδια ώρα, μετά την ενεργοποίηση της κατάστασης συναγερμού για το φυσικό αέριο ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χαμπεκ από χθες με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις κάνει λόγο σε δραματικούς τόνους για συνέπειες ντόμινο και κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ενεργειακής ύφεσης, την οποία παρομοιάζει με τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008.

Αίσθηση προκαλούν όμως και όλα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την πετρελαϊκή κρίση του 1973.  Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότερο (..) Ο Πούτιν θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε.”

“Κάντε κρύο ντους!”

Σε δραματικούς τόνους δεν κινούνται όμως μόνο οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού, στη δεύτερη δηλαδή βαθμίδα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δικτύων (Βundesnetzagentur), η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της ροής και των αποθεμάτων φυσικού αερίου, δεν αποκλείει μια πλήρη διακοπή ροής φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. “Τα περισσότερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά και όλα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: πολύ λίγο φυσικό αέριο στο τέλος του χειμώνα ή ακόμη χειρότερα το φθινόπωρο”.

Κάνει ειδικότερα λόγο για ενεργειακή επάρκεια μόλις δυόμιση μηνών, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα φυσικού αερίου. Προειδοποιεί τους καταναλωτές για τριπλασιασμό ίσως των λογαριασμών στο τέλος του έτους και προτείνει απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας πχ. λιγότερα ζεστά ντους, λιγότερο ηλεκτρικό και χαμηλότερη θέρμανση στο σπίτι.

Μάλιστα και ο Ρόμπερτ στην εκτενή συνέντευξή του στο Spiegel αναφέρει χαρακτηριστικά: “Έχω μειώσει σημαντικά τον χρόνο του ντους μου. Αλλά είμαι κακό παράδειγμα. Ως υπουργός έχω έναν μισθό που άλλοι μόνο ονειρεύονται. Επίσης γυρίζω σπίτι αργά, σηκώνομαι στις έξι, φεύγω στις επτά. Δεν χρειάζεται να ζεστάνω καθόλου το σπίτι τον χειμώνα. Όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικούς για όσους εργάζονται από το σπίτι, τους συνταξιούχους, τις οικογένειες.

Την ίδια ώρα ειδικοί από τον χώρο της ενέργειας στη Γερμανία συνιστούν χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι τον χειμώνα, ακόμη και στους 17 βαθμούς για ορισμένα δωμάτια, επενδύσεις σε καλές μονώσεις και αποφυγή χρήσης ενεργοβόρων συσκευών.

Θα γίνει ο Nord Stream 2 αγωγός LNG;

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το  περιοδικό Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη μετατροπή τμημάτων  του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2 στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσαςκαι βέβαια μόνο επί γερμανικών εδαφών σε τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα κομμάτι του αγωγού που ενώνει τη θάλασσα με τη γερμανική ενδοχώρα, το οποία η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να σκοπεύει να απαλλοτριώσει. Από τεχνικής άποψης πάντως το αρμόδιο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρεί “ιδανικό” ένα τέτοιο σενάριο. Πριν λίγη ωστόσο υπήρξε και ρωσική αντίδραση επ’ αυτού, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Γερμανίας, εάν ισχύουν τα σενάρια αυτά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

The post Γερμανία: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.


Generated by Feedzy