Current track

Title

Artist


Γερμανία- Δημοσκόπηση :Οι Πράσινοι κάνουν “κουμάντο” στην κυβέρνηση και όχι το SPD ή οι Φιλελεύθεροι

Written by on 29 Μαΐου, 2022

Πριν από λίγους μήνες, οι Γερμανοί θαύμαζαν την τσαχπινιά με την οποία το FDP, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ο μικρότερος εταίρος της νεοσύστατης συμμαχίας των φανάριων, είχε προωθήσει τους στόχους της προεκλογικής του εκστρατείας: καμία αύξηση φόρων, κανένα όριο ταχύτητας, επιστροφή στο φρένο του χρέους, “μερίδιο στις συντάξεις”, ημέρα ελευθερίας της Κορόνας.

Επιπλέον, το FDP είχε κερδίσει τέσσερα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του πανίσχυρου υπουργείου Οικονομικών και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ είχε αρπάξει από τους Πράσινους ακόμη και το υπουργείο Μεταφορών!

Οι Φιλελεύθεροι θεωρήθηκαν ξεκάθαροι νικητές, και όχι μόνο εσωτερικά.

Σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, η μαγεία του νέου ξεκινήματος έχει εξαφανιστεί – τουλάχιστον για τους Φιλελεύθερους. Αντί να ανεβαίνουν, ο Λίντνερ και το κόμμα του πέφτουν: στις δημοσκοπήσεις το FDP βρίσκεται κάτω από το10%, ενώ τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια πήγαν εντελώς στραβά.

Στο Σάαρλαντ, το κόμμα απέτυχε να επανέλθει στο κοινοβούλιο του κρατιδίου τον Μάρτιο (4,8%). Στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (6,4%) και στο NRW (5,9%), το κόμμα μείωσε τα αποτελέσματά του στο μισό.

Το αποτέλεσμα είναι πως το FDP είναι εκτός κυβέρνησης και στα δύο κρατίδια. Αντί για συμμαχία τύπου “Τζαμάικα” (CDU, Πράσινοι, FDP) και Μαύρο-Κίτρινο (CDU, FDP), έχουμε τώρα Μαύρο-Πράσινο (CDU-Πράσινοι).

Και τα δύο κόμματα διαπραγματεύονται συμμαχίες από αυτή την εβδομάδα. Το FDP θα αποκλειστεί και πάλι από την εξουσία;

Ήδη έρχονται στο μυαλό μνήμες από την τελευταία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή του FDP. Το 2009, η τότε αρχηγός του CDU Άνγκελα Μέρκελ (σήμερα 67 ετών) και ο τότε αρχηγός του FDP Γκίντο Βεστερβέλε († 2016) δημιούργησαν μια συμμαχία που κατέληξε σε καταστροφή για τους Φιλελεύθερους τέσσερα χρόνια αργότερα: το 2013, το FDP αποβλήθηκε από την Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο αντίπαλος του Λίντνερ, Γκέρχαρντ Πάπκε, πρώην επικεφαλής του FDP στη Bόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του κρατιδίου, φοβάται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Ο Papke λέει στην Bild am Sonntag πως “το FDP βρίσκεται σε οξύ θανάσιμο κίνδυνο. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι πριν από το 2013, όταν τουλάχιστον κυβερνούσαμε με έναν αστικό συνασπισμό”.

Η ανάλυση του αμφιλεγόμενου άνδρα του FDP προβλέπει πως στην αριστερή συμμαχία του SPD και των Πρασίνων, το κόμμα παραμελεί τον πυρήνα του εμπορικού του σήματος της οικονομικής λογικής και των υγιών δημόσιων οικονομικών. Ο Πάπκε αναφέρει πως στην κυβέρνηση, το FDP έχει δυστυχώς αποτύχει πλήρως μέχρι στιγμής, ακολουθώντας κάθε σχεδιαζόμενη οικονομική ανοησία και δημιουργώντας περισσότερο χρέος από ποτέ”.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) επικρίνει ότι το FDP “δεν γίνεται αρκετά αντιληπτό ως ανεξάρτητος εταίρος” εντός της κυβέρνησης. Καλεί το κόμμα της να λάβει μια “πιο ενεργητική” στάση στο κυρίαρχο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και, για παράδειγμα, να κάνει πιο δυναμική εκστρατεία για περισσότερες παραδόσεις όπλων.

“Δεν αρκεί η Marie-Agnes Strack-Zimmermann να ασκεί πίεση και να διεξάγει εκστρατεία για περισσότερη υποστήριξη”. Ο Λίντνερ και οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να εμπλακούν περισσότερο και να καταστήσουν σαφή τη θέση του FDP.

Οι ψηφοφόροι το βλέπουν με παρόμοιο τρόπο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της INSA (1002 ερωτηθέντες την Παρασκευή), το 41% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι οι Πράσινοι δίνουν τον τόνο στην κυβέρνηση του Βερολίνου. Το 28% βλέπει το SPD να δίνει τον ρυθμό – αλλά μόνο το 11% το FDP.

Ακόμα και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του δεν δίνουν καλό βαθμό στον Λίντνερ και τους ανθρώπους του. Μόνο το 30% των ψηφοφόρων του FDP πιστεύει ότι το κόμμα τους δίνει τον τόνο. Το 41% λέει: Οι Πράσινοι κάνουν κουμάντο!

Ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο ο αντικαγκελάριος Robert Habeck (Πράσινοι) και ο Lindner  έδωσαν μάχη μέχρι την τελευταία ώρα, είναι περισσότερο κατάρα παρά ευλογία για το FDP. Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ παρουσιάζεται ως ο ακούραστος σωτήρας των γερμανικών ενεργειακών συμφερόντων. Ο Lindner ως ταμίας δύσκολα μπορεί να κερδίσει πόντους.

 Πολιτικός εμπειρογνώμονας Andrea Römmele (55) της Σχολής Hertie (Βερολίνο): “Ενώ οι Πράσινοι, ιδίως, είναι πολύ δραστήριοι στην κρίση της Ουκρανίας, το FDP, όπως και το SPD, δεν μπορεί να δείξει σχεδόν καθόλου προφίλ εδώ. Η πιο γνωστή τους ώθηση στην κρίση είναι η έκπτωση στα καύσιμα – ένα λάθος μέσο τη λάθος στιγμή και μάλιστα οικονομικά αμφισβητήσιμο”.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Μπιζάν Τζιρ-Σαράι (45) έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης: “Δεν είναι μυστικό ότι ο δρόμος προς το φανάρι ήταν ο πιο μακρινός για εμάς”. Αυτός ο συνασπισμός, λέει, δεν ήταν “ευσεβής πόθος” του FDP.

Τουλάχιστον αυτό διαφέρει από τη Μέρκελ και τον Βεστερβέλε το 2009: και οι δύο είχαν συνάψει τότε έναν πολιτικό “γάμο των επιθυμιών”.

Πηγή:

The post Γερμανία- Δημοσκόπηση :Οι Πράσινοι κάνουν “κουμάντο” στην κυβέρνηση και όχι το SPD ή οι Φιλελεύθεροι appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.