Current track

Title

Artist


Από την «πράσινη» στη «low carbon» εποχή

Written by on 26 Οκτωβρίου, 2024

Γράφει ο *Αλέξιος Ντόνας.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης της Gas Infrastructure Europe (GIE) στο Μόναχο έγινε σαφές ότι η Ευρώπη αρχίζει να μεταβάλει τη ρητορική της γύρω από την ενεργειακή μετάβαση. Ένα από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν η δέσμευση για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών υδρογόνου, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς προσεγγίζουν τις προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο υπουργός Ενέργειας της Βαυαρίας Hubert Aiwanger, ο οποίος με την ομιλία του επισήμανε τη στροφή από την «πράσινη» ενέργεια προς μια πιο ευέλικτη στρατηγική «χαμηλού άνθρακα». Ο Aiwanger τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αναγνωρίζει τη σημασία του υδρογόνου, του φυσικού αερίου και των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης.

Η αλλαγή αυτή στη ρητορική από την «πράσινη» ενέργεια προς τη «χαμηλού άνθρακα» αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας που συνοδεύει την ενεργειακή μετάβαση. Ο όρος «πράσινη ενέργεια» παραπέμπει σε φιλόδοξες αλλά συχνά δογματικές απαιτήσεις για την πλήρη εξάλειψη των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών όπως η αιολική και η ηλιακή. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η υλοποίηση αυτών των φιλόδοξων στόχων αποδεικνύεται πολύ πιο αργή και πολύπλοκη απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων υποδομών, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες πιέσεις από διεθνείς ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται να οδηγεί την Ευρώπη προς μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Η στροφή προς την έννοια της «χαμηλού άνθρακα» ενέργειας δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη και σταδιακή μετάβαση. Ο Aiwanger μάλιστα επισήμανε ότι η χρήση υδρογόνου και άλλων τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον.

Αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη του στόχου για πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά μια αναγνώριση της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Η πίεση για την επιτάχυνση των αλλαγών, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες, φαίνεται να έχει οδηγήσει την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη προσέγγιση.

Η νέα ρητορική «χαμηλού άνθρακα» ενδέχεται να είναι κρίσιμη για την επιτυχία των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης. Η ισορροπία μεταξύ ανανεώσιμων πηγών, τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών και ενεργειακής ασφάλειας θα αποτελέσει το κλειδί για μια βιώσιμη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση.

Καθώς η Ευρώπη προχωρά στην ανάπτυξη των υποδομών υδρογόνου και άλλων τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, είναι σαφές ότι η ενεργειακή στρατηγική της εξελίσσεται όχι μόνο ως απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις αλλά και ως προσαρμογή στις διεθνείς πιέσεις και στις οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές. Σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η ευελιξία και η ικανότητα προσαρμογής θα είναι τα κλειδιά για την επιτυχία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των ενεργειακών της προκλήσεων.

*Ο Αλέξιος Ντόνας είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.