Ένας χρόνος ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού
Written by alexios-admin on 21 Ιουνίου, 2024
Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Ήταν Δεκέμβριος του 2022 όταν σε μία ημερίδα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην πόλη του Μάμχαϊμ στην Γερμανία συναντήθηκαν ομογενείς από τρεις χώρες, την Γερμανία, την Γαλλία και το Βέλγιο.
Μια ημερίδα η οποία ξεκίνησε ως τοπική, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβεργης, μέσα σε λίγες μέρες εξελίχθηκε σε πανγερμανική και στο τέλος κατέληξε σε πανευρωπαϊκή.
Μέσα από αυτή την συνάντηση των ομογενών, γεννήθηκε η ιδέα για κάτι μεγαλύτερο. Έτσι, η πόλη του Μanheim είναι η γενεσιουργός πόλη, όπου έγινε η σύλληψη της ιδέας για να έρθει μερικούς μήνες μετά να γίνει πράξη και να γεννηθεί το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού.
Στα βήματα θα λέγαμε του Αδαμάντιου Κοραή, κινείται και το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού. Του ανθρώπου που ξεκίνησε από το Άμστερνταμ, εγκαταστάθηκε στην Γαλλία και το Μονπελιέ και έπειτα στο Παρίσι. Αργότερα ο Κοραής θα ασχοληθεί πολύ και με όλες τις λεπτομέρειες ενός άρτιου εκπαιδευτικού προγράμματος. Φροντίζει να μετεκπαιδευθούν αντίστοιχα νέοι Έλληνες στην Ευρώπη, για να μεταβιβάσουν την πρόοδο στην ελληνική εκπαίδευση. Δυόμιση αιώνες μετά, ένας από τους σκοπούς του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού είναι τα πεπραγμένα του μεγάλου Έλληνα διαφωτιστή.
Η γέννηση του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού
Πέρυσι στις 13 Ιουνίου του 2023 ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού. Ο σκοπός του!!!
- Να προάγει την ελληνική γλώσσα
- Τον ελληνικό πολιτισμό
- Την ήπια δυναμική ισχύς της Ελλάδας στα κέντρα λήψης αποφάσεων στα κράτη όπου δραστηριοποιείται αλλά και φυσικά σε όλη την Ευρώπη.
Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό
Από τις δράσεις και τις ημερίδες, μιας και όπως αναφέρομαι παραπάνω ήταν η αιτία και η ιδέα που υφίσταται αυτή την στιγμή το ίδρυμα, μέλημά του είναι να προάγει και να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα στις τάξεις της ομογένειας και να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, στο να διατηρηθούν τα ελληνικά σχολεία ενεργά στην Ευρώπη.
Με το σκοπό αυτό διατηρείται στις τάξης της ομογένειας η ελληνική γλώσσα, διατηρείται ο δεσμός μεταξύ της διασποράς και της μητέρας πατρίδας και διατηρείται η ιδέα αλλά και η γνώση όσον αφορά την Ελλάδα και τον ελληνισμό στις νέες γενιές των ελληνόπουλων που γεννιούνται και ζουν στο εξωτερικό με την ιστορία και το πολιτισμό της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί δυο ημερίδες για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση η μία τον Δεκέμβρη του 2022 στο Μanheim της Γερμανίας και η δεύτερη των περασμένο Μάρτιο στις 16 του μήνα στο Παρίσι.
Ανάδειξη και προστασία του ελληνικού πολιτισμού
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο πολύ σημαντικές ημερίδες αλλά και δράσεις, όπου μέσω αυτών γίνεται ανάδειξη της προστασίας του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα σε αυτές τις λοιπόν συγκαταλέγονται και οι εκδηλώσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο σπίτι τους, και εδώ μιλάμε για τον επαναπατρισμό αυτών.
- Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Χαϊδελβέργη, στις 15 Οκτώβριου του 2023 σε ένα πανεπιστήμιο ιδιαίτερης αξίας, και με μεγάλη σημασία στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας, διότι είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει βγάλει τους περισσότερους νομπελίστες.
Σε ένα πανεπιστήμιο όπου το 2006 επαναπάτρισε ένα θραύσμα (8 με 10 εκατοστά) από την ζωοφόρο του Παρθενώνα το οποίο κατείχε από το 1881. Η σημαντικότητα αυτής της κίνησης του Πανεπιστημίου είναι ότι το έπραξε δίχως να ζητήσει κάποιο αντάλλαγμα.
- Η δεύτερη μερίδα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στης 10 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, στο εμβληματικό πανεπιστήμιο στο κέντρο της Σορβόννης το Pantheon-Assas, ένα πανεπιστήμιο από το οποίο έχουν αποφοιτήσει ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και η νυν πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η δυναμική της ήπιας ισχύος της Ελλάδας
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι Έλληνες της διασποράς μπορεί να είναι χωρισμένοι γεωγραφικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δεν παύουν να είναι ενωμένοι μέσω της κοινής μας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γλώσσας. Μέσα σε όλα αυτά και θέλοντας το ευρωπαϊκό ίδρυμα να διατηρήσει αλλά και να προάγει ελληνική κοινότητα, μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις και να αποκτήσει πολιτική επιρροή προς το συμφέρον της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και των δεξιοτήτων των μελών της διασποράς. Μέσω της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό όπως ήδη κάνει, και μπορεί να φέρει επενδύσεις της διασποράς στην Ελλάδα με όλα τα παραπάνω.
Κλείσιμο του πρώτου χρόνου με μια πολύ σημαντική εκδήλωση
Τελευταία σημαντική δραστηριότητα, η ελληνική εκδήλωση γαστρονομίας η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα 14-16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου και με τη συνδρομή του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού οι Έλληνες, αλλά και οι φίλοι της Ελλάδος και των γεύσεών της, της μουσικής και του πολιτισμού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτό το τριήμερο φεστιβάλ γαστρονομίας.
Σε συνεργασία με τους θεσμούς της Βελγικής πρωτεύουσας, κάνουν πράξη και αναδεικνύουν την Ελλάδα και τον ελληνισμό σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Ευρώπης, εδώ όπου παίρνονται όλες οι λήψεις των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης και εδώ που μπορούν και παρακολουθούν οι φορείς της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Αλλαγή στην προεδρία
Από τις 15 Ιουνίου του 2024 την προεδρεία αναλαμβάνει από τον Φίλιππο Κοτσαρίδη ο Αλέξιος Ντόνας. Κάτι που είναι στα πλαίσια του καταστατικού του ευρωπαϊκού ιδρύματος ελληνισμού, όπου πέραν του προέδρου υπάρχουν και οι δύο αντιπρόεδροι, οι οποίοι εναλλάσσονται κάθε χρόνο, σε ένα παράδειγμα δημοκρατίας.