Current track

Title

Artist


Άνγκελα Μέρκελ: Προχωράμε σε νέα μέτρα, η κατάσταση είναι δραματική στη Γερμανία

Written by on 19 Νοεμβρίου, 2021

«Η Γερμανία βρίσκεται σε αληθινά σοβαρή κατάσταση. Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι ο καιρός να δράσουμε», δήλωσε η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, και ζήτησε «μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια».

Για μία ακόμη φορά κάλεσε τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο».

Έπειτα από πολύωρη διαβούλευση, ομοσπονδία και κρατίδια αποφάσισαν απόψε, μεταξύ άλλων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης ασθενών, οι οποίοι παράλληλα θα λάβουν και έκτακτο επίδομα ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό», σχολίασε ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «είναι πλέον εφικτό κάτι το οποίο πριν από έξι μήνες ήταν αδιανόητο».

Κατά τα άλλα, όπως είχε καταστήσει σαφές ότι επεδίωκε η κυρία Μέρκελ, συνδέεται πλέον ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία με τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια κρατιδιακή κυβέρνηση: Αν οι εισαγωγές ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι τρεις, εφαρμόζεται γενικός Κανόνας 2G, για περιορισμό της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από αυτήν.

Αν οι εισαγωγές φθάσουν τις έξι, τότε εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, όπου και οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.

Περιορισμοί επαφών θα επιβάλλονται όταν ο δείκτης φθάσει στις εννέα εισαγωγές.

Ενδεικτικά, ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στο 5,3 για όλη τη χώρα.

Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι εισαγωγές στη Βαυαρία, με 8,65 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ κάτω από το 3 βρίσκεται ο δείκτης μόνο στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία, στο Ζάαρλαντ και στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

Η προσέλευση στον χώρο εργασίας θα γίνεται με τον Κανόνα 3G, καθώς θα επιτρέπεται και με την προσκόμιση πρόσφατου αρνητικού τεστ και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν καθημερινά την κατάσταση όλων των υπαλλήλων τους.

«Όλοι πρέπει να βάλουν λίγο πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, και ζήτησε και εκείνος από τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες ζητούν πλέον το δικαίωμα να μην καταβάλλουν την αμοιβή, αν κάποιος εργαζόμενος αρνείται να ενημερώσει σχετικά με το αν έχει εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος έως τις 22 Μαρτίου 2022, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων στον καλλιτεχνικό τομέα. Σημειώνεται ότι η κρατική βοήθεια είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Ο κατάλογος (με τα μέτρα) δεν επαρκεί», σημείωσε η υπηρεσιακή καγκελάριος, η οποία τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού. «Δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα», είπε σε δραματικό τόνο, ενώ, σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, έθεσε ως στόχο τη χορήγηση 27.000.000 αναμνηστικών δόσεων έως τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τώρα, τον επιπλέον εμβολιασμό έχουν λάβει 4,8 εκατομμύρια άτομα.

Για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας, η ‘Αγκελα Μέρκελ πρότεινε οι πολίτες να εμβολιάζονται και στα φαρμακεία και όχι μόνο στα ειδικά κέντρα και στα ιατρεία των οικογενειακών ιατρών.

Το πρόβλημα, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, είναι ότι το προσωπικό στα εμβολιαστικά κέντρα δεν επαρκεί πλέον προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ και οι γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Πηγή:

The post Άνγκελα Μέρκελ: Προχωράμε σε νέα μέτρα, η κατάσταση είναι δραματική στη Γερμανία appeared first on Ειδήσεις, Τελευταία Νέα από Γερμανία | FindGR.de.